Vágó István: a Fidesz az antiszemitizmus vezető személyiségeinek kultuszát ápolja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Demokratikus Charta szóvivői arra reagálnak, hogy Rogán Antal felszólalni készül a vasárnapi tüntetésen, amelyet a Jobbik antiszemita megnyilatkozásai ellen szerveztek. A chartások szerint a Fidesz politikusai évek óta a huszadik századi magyar antiszemitizmus vezető személyiségeinek kultuszát ápolja.

"A Magyar Demokratikus Charta üdvözli, hogy december 2-án délután tüntetés lesz a Kossuth téren a Jobbik nevű újnyilas párt antiszemita fellépése ellen. Azt is helyénvalónak tartjuk, hogy a demokratikus pártok együtt vesznek részt egy ilyen tiltakozáson. Ugyanakkor megütközéssel fogadtuk, hogy a tüntetés egyik szónoka Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője legyen. Rogán megjelenésének csak akkor lenne létjogosultsága, ha azért jönne oda, hogy bejelentse: pártja új fejezetet akar nyitni a szélsőjobboldalhoz való viszonyában, felveszi a harcot az antiszemitizmussal, mindenféle kirekesztéssel, s ebben az értelemben a tüntetést kezdeményező demokratikus erőkkel vállal közösséget" - írta a Charta nevében a négy szóvivő: Vágó István, Donáth László, Márton László és Molnár Kati.

A közleményben emlékeztetnek rá: Rogán Antal pártjának szavazataival az Országgyűlés olyan Alaptörvényt fogadott el, amely az 1944 márciusa és 1990 májusa közötti időszakot tekinti a magyar jogállamiság megszakadásának. Eszerint a zsidótörvényeket a független magyar jogállam hozta meg, a párizsi békeszerződést viszont, amely a magyar államot a fajüldöző mozgalmak elleni fellépésre kötelezi, nem jogállam kötötte meg, annak becikkelyezése nem legitim.

Mint írják: Rogán Antal pártjának politikusai évek óta a huszadik századi magyar antiszemitizmus vezető személyiségeinek kultuszát ápolják. Balog Zoltán és Lezsák Sándor szobrot emelt Prohászka Ottokárnak, Kósa Lajos Wass Albertnek, Kövér László intézkedett Nyírő József „újratemetéséről”. A Fidesz-kormány nemzeti alaptantervbe iktatja az antiszemita írók munkásságát.

A Rogán Antal által vezetett képviselőcsoport tagjai az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában elutasították a Demokratikus Koalíció javaslatát a gyülekezési törvény olyan módosítására, amely megtiltaná az egyenruhában, alakzatban történő, embercsoportokat megfélemlítő felvonulásokat - írják a chartások.

Rogán Antal vagy szembefordul mindezzel, vagy tüntetési fellépése annak a hamis beszédnek lesz része, amellyel a Fidesz és az Orbán-kormány üres nyilatkozatokban elhatárolódik az újnyilas mozgalomtól, valójában azonban megtűri, és szellemi táplálékot nyújt neki - zárul a közlemény.