Önálló település lesz Balatonakarattya

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Bár jelenleg Balatonkeneséhez tartozik, 2014-től önálló településként működik tovább Balatonakarattya.

A 2014-es önkormányzati választás napjától önálló településként működhet a jelenleg Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattya - Áder János köztársasági elnök ezt jóvá hagyó határozata a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A községgé nyilvánítás nem érinti Balatonkenese városi címét.

A 3550 lelkes Balatonkenese akarattyai városrészén 820-an élnek. Tavaly augusztus 5-én helyi népszavazáson döntöttek arról, hogy önálló településként szeretnének továbbműködni. A helyi referendumon a választásra jogosultak 61 százaléka jelent meg, s 87 százalékuk voksolt igennel az önállósodásra.

Március 24-én Balatonkenesén újabb helyi népszavazást tartanak majd, amelyen arról döntenek, egyetértenek-e a tervezett, új közigazgatási határokkal. A döntés-előkészítő bizottság már kijelölte az új település elméleti közigazgatási határait, s március 24-én immár nemcsak az akarattyaiak, hanem az egész város szavaz arról, hogy egyetért-e ezekkel a határokkal.

Balatonakarattya és Balatonkenese közigazgatási határairól a 2014-es választásokat követően végül a két különálló önkormányzat hoz döntést.