Kirúgások az ELTE-n: élőlánccal tiltakoznak az egyetemfoglalók kedden

Kirúgások az ELTE-n: élőlánccal tiltakoznak az egyetemfoglalók kedden

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Élőlánccal tiltakoznak az ELTE BTK-n zajló elbocsátások ellen az egyetemfoglaló diákok – írja az Eduline. A demonstráció kedden fél kettőkor kezdődik az egyetem Múzeum körúti campusán, a hallgatók negyed háromtól fórumot tartanak a felsőoktatást érintő forráskivonásról.

Élőlánccal tiltakoznak az ELTE BTK-n zajló elbocsátások ellen az egyetemfoglaló diákok – írja az Eduline. A tüntetés kedden kora délután kezdődik a Múzeum körúti épületben, negyed háromtól fórumot is tartanak – írja a lap.

"Azt hitted, nem érint a forráskivonás? Ezen a héten minden eddiginél nagyobb leépítés zajlik a bölcsészkaron. Nem számít a diákok megbecsülése. Nem számít a tudományos teljesítmény. Kiváló, az egyetem minőségét és jóhírét meghatározó oktatókat akarnak eltávolítani. Egyelőre 32 tanár van a listán, olyan nevek, akik nélkül az egyetem nem lehet ugyanaz. Nem hagyhatjuk, hogy távozzanak" – olvasható a demonstráció Facebook-oldalán.

Dezső Tamás, a kar dékánja szombaton jelentette be: huszonkét oktatójától válik meg a bölcsészkar: nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig. Az Oktatói Hálózat szerint az ELTE nincs egyedül a bajban, a Budapesti Corvinus Egyetemen az elbocsátásokat, nyugdíjazásokat megalapozó rektori rendelkezés már megszületett, csak a felmondóleveleket nem írták még meg.