Több száz tiltakozó vette körül az ELTE-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Élőláncos tiltakozó akciót tartottak diákok és tanárok kedden az ELTE BTK épületénél az egyetemi oktatókat érintő elbocsátások elleni tiltakozásul.

AZ ELTE BTK Múzeum körúti épületétől indult az az élőlánc, amelyben közel hatszáz diák és tanár vesz részt, és amely az ELTE BTK-t érintő egyetemi kirúgások ellen tiltakozott. Az élőlánc délután kettőkor már az Astorián keresztül a Puskin utcába fordult be, és az egyetem hátsó kapuján keresztül körbefogta a BTK épületét. A demonstrálók transzparenseket is felállítottak, ezeken az elbocsátandó oktatók neve olvasható.

A lánc negyed háromkor véget ért, a résztvevőket a főépületbe invitálják hallgatói fórumra az egyetemfoglalók, mely ezúttal az elbocsátásokról szól. A fórum elején végzett gyors felmérés szerint a jelenlévők közül nagyjából harmincan tanárok, és a diákok többsége ELTE BTK-s diák.

A fórumon elhangzott, hogy addig akarnak az aktivisták tiltakozni, amíg március 11-12-én a röghöz kötést bele nem írják az alaptörvénybe. Szóba került, hogy megfogalmazzanak egy közös petíciót, hogy legyen egy nagy tüntetés vagy aláírásgyűjtés, de ezekről még nem döntöttek, a tüntetés a legvalószínűbb. A tiltakozók szerint újra le kellene ülni tárgyalni az Országos Egyeztető Fórumnak, amelyet decemberben hívtak életre. Molnár Péter oktató azt javasolta, hogy forduljanak az ombudsmanhoz.

Pénteken a hvg.hu számolt be arról, hogy több oktatót elbocsát az ELTE Bölcsészettudományi Kara. Másnap Dezső Tamás, a bölcsészkar dékánja elismerte, hogy 22 oktatót küldenek el. Az érintettek egy részét kényszernyugdíjazzák, a többieket arra kötelezik, hogy fizetés nélküli szabadságot vegyenek ki az év végéig. Az elbocsátandó oktatók névsora folyamatosan nő.

Az Oktatói Hálózat korábban már kifejezte felháborodását az ELTE BTK-n megkezdődött elbocsátásokkal kapcsolatban. "Ez a lépés egyenes és régóta előre látható következménye a múlt év decemberében az Országgyűlés által elfogadott költségvetésnek. Hasonló döntések várhatóak a következő hetekben országszerte a felsőoktatási intézményekben" – írták. Az egyetemfoglaló diákok hétfőn bejelentették, hogy kedden élőlánccal készülnek tiltakozni a kirúgáshullám ellen.