"Ez a kutya csak ugat, de nem harap" – Mesterházy az EU reakciójáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nem számít arra, hogy az alkotmánymódosítás miatt az Európai Unió erősebb szankciókat vezetne be Magyarországgal szemben, de ha ez mégis megtörténne, azt a szocialisták határozottan visszautasítanák.

Az ügyben az Európai Unió ugyanazt fogja csinálni, mint eddig, vagyis "sokat beszél és keveset cselekszik" – mondta az MSZP elnöke, a párt országos elnökségének szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Azt mondta, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy "ez a kutya csak ugat, de nem harap".

Kijelentette ugyanakkor, hogy az MSZP semmilyen olyan szankciót nem támogatna, amely szavazatmegvonással vagy bármilyen európai uniós forrás megvonásával kapcsolatos és Magyarországot vagy az embereket bünteti. Csak olyan szankció érhet célt, ami a kizárólag a kormány politikáját bünteti vagy kritizálja – tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint az alkotmánymódosítás problémáját nem lehet külföldön megoldani, ezt csak a magyar választópolgárok tudják rendezni azzal, hogy jövőre leváltják a Fidesz-kormányt.

Kijelentette, az MSZP szerint a hétfőn elfogadott alkotmánymódosítás egy önkényuralmi rendszer irányába tett újabb lépés, ami arról szól, hogy "a nép nagyszerű vezére" csak a néppel konzultál és megbünteti azokat, akik más véleményt fogalmaznak meg, mint amit ő helyesnek tart.

Megbünteti az Alkotmánybíróságot, a diákokat, akik ki mertek állni a saját igazukért, az ellenzéket, amiért kritikát fogalmaz meg, és – folytatta a pártelnök – látható módon, most már "mezei bíróságok" is soron vannak, hiszen Orbán Viktor őket is "móresre akarja tanítani".