Úgy csinál a kormány, mintha engedne Barrosónak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EP-választás előtt lehet majd kampány a kereskedelmi tévékben, és az EU-t közvetlenül érintő ügyeket nem lehet majd áthelyezni más bíróságra – ezt tartalmazza az a módosító indítvány, amit a KIM vezérkara nyújtott be. Ezzel az Európai Bizottság aggályaira próbálnak reagálni, de a kritika valószínűleg jóval általánosabb ennél.

Két részletkérdésben tesz engedményt az alaptörvény negyedik módosítását kritizáló Európai Bizottságnak a kormány: ha a parlament is elfogadja az erről szóló javaslatot, nem lehet majd áthelyezni más bíróságra olyan pereket, amelyekben közvetlenül hivatkoznak uniós jogszabályra, illetve az európai parlamenti választások előtti kampányban a kereskedelmi tévékben is sugározhatnak majd politikai hirdetéseket.

Hétfő délután Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, illetve két államtitkára, Répássy Róbert és Rétvári Bence nyújtotta az erről szóló módosító indítványt ahhoz a törvényjavaslathoz, amely az április 1-jén hatályba lépett negyedik alaptörvény-módosítás miatt szükséges jogszabály-változásokat tartalmazza. A módosító minden bizonnyal reakció José Manuel Barroso bizottsági elnök múlt levelére, amelyben aggályait fejezte ki az alaptörvény-módosítás miatt.

Barroso múlt pénteken írt újabb levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben megerősíti az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos aggályait és nyomatékosan kéri a magyar kormánytól azok megoldását, valamint azt is jelezte, hogy nem késlekedik majd kötelezettségszegési eljárást indítani Magyarország ellen. "Nyomatékosan kérem önt és kormányát, hogy határozottan és egyértelműen vegyék kézbe ezeknek az ügyeknek a megoldását, ez Magyarország és az Európai Unió kétségkívül legfontosabb érdeke" – írta.

A Bizottság elnöke a módosított alaptörvény három rendelkezését tartja aggályosnak. Egyrészt azt, amely szerint új adót kell kivetni, ha az Európai Bíróság vagy az Alkotmánybíróság ítéletéből fakadóan a magyar államnak fizetési kötelezettsége támadna. A Bizottság kifogásolja azt az előírást, amely alapján korlátozni lehet a politikai hirdetések közzétételét a kereskedelmi médiában, és azt a szabályt is, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének joga van áthelyezni ügyeket más bíróságokra.

Orbán Viktor még aznap válaszolt az európai bizottsági elnöknek, és megígérte, személyesen cselekszik. Megerősítette, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és biztosította őt arról, hogy a kormány mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában.