Átláthatóság korlátozása: Navracsics az előterjesztőkre mutogat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a kormány kezdeményezésére tárgyalta az Országgyűlés sürgős eljárásban a közérdekű adatszolgáltatással kapcsolatos törvénymódosítást, mivel annak előterjesztője nem a kormány volt – egyebek mellett ezt válaszolta a közigazgatási és igazságügyi miniszter arra a nyílt levélre, amelyet jogvédő szervezetek és Átlátszó.hu főszerkesztője írt a keddi parlamenti döntés előtt. Navracsics Tibor úgy látja: az információszabadság szabályai nem változnak érdemben.

A polgári törvénykönyv helyett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szabályozza a közérdekű adatszolgáltatást az új polgári jogi kódex jövő március 15-ei hatályba lépésétől – az erről szóló előterjesztést vasárnap nyújtották be Cser-Palkovics András és Vas Imre fideszes képviselők. Hétfőn kivételes sürgős eljárásban tárgyalták meg a képviselők a javaslatot, és kedden meg is szavazták.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet kedden közölte, hogy kilép a kormánnyal közös antikorrupciós munkacsoportból, mert szerintük a kedden megszavazott javaslat korlátozza a közpénzek átláthatóságát, és ez az egész folyamatot álságossá teszi.

A tárcától a TASZ döntésére úgy reagáltak: "Sajnáljuk, hogy többhónapos együttműködés szakadt meg egy egyéni képviselői indítványt követő parlamenti döntés nyomán, amely témájában nem érinti és nem is változtatja meg a KIM elkötelezettségét a korrupcióval szembeni küzdelemben".

A TASZ a keddi parlamenti szavazás előtt nyílt levelet tett közzé, amelyben kérték Navracsics Tibort, hogy támogassa a javaslatot. A levelet aláírta az Átlátszó.hu oknyomozó portál és a K-Monitor is.

Navracsics: „elkötelezett híve vagyok az információszabadságnak”

„Amint eddig is, a törvényjavaslat kapcsán is elkötelezett híve vagyok az információszabadságnak” – írja válaszlevelében Navracsics Tibor.

A közigazgatási igazságügyi miniszter a kedden, sürgősséggel megszavazott törvényjavaslattal kapcsolatban a házszabályra hivatkozott, amely szerint sürgős eljárást csak az előterjesztők indítványozhatnak, a kormány hozzájárulása ehhez nem kell, és ebben az esetben nem a kormány volt az előterjesztő.

A miniszter nem ért egyet azzal, hogy az üvegzseb-szabályok átemelése csökkentené a jogvédelmi szintet, vagy bármilyen formában visszalépést jelentene. Az előírások semmiben sem érintik az államháztartás alrendszereibe tartozó, közfeladatot ellátó szervek közérdekű és közérdekből nyilvános adatokkal kapcsolatos kötelezettségeit – tette hozzá Navracics Tibor, aki úgy véli: az elfogadott törvényjavaslatban szereplő módosítások nem járnak az információszabadság szabályainak érdemi megváltozásával.