Vesztes trafikosok erősítik meg a hangfelvétel hitelességét

Vesztes trafikosok erősítik meg a hangfelvétel hitelességét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Létező, dohányboltot üzemeltető emberek neve hangzik el azon a hangfelvételen, amely bizonyítja a szekszárdi trafikmutyit. A hvg.hu által megkeresett vesztesek értetlenül állnak az előtt, hogy nem nyertek a trafikpályázaton, pedig egyikük már 22 éve ezzel foglalkozik. A kormány helyi ügynek tartja a történteket, Szekszárd fideszes polgármestere egyelőre hallgat, de állítólag péntek délután egykor a nyilvánosság elé áll.

„A vevők nagyon szolidárisak velünk, megszólítanak, hogy megkérdezzék, tudnak-e segíteni, vagy elmondják, hogy inkább leszoknak a dohányzásról, ha bezárunk” – mondta a hvg.hu-nak Bauer Jánosné, aki 22 éve üzemeltet dohányboltot Szekszárd központjában, de hiába pályázott, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. indoklás nélküli – sima, tértivevény nélkül kézbesített – levele szerint nem nyert.

Bauer Jánosné egyike azoknak a pályázóknak, akiknek neve elhangzik azon a hangfelvételen, amely bizonyítja, hogy Szekszárdon a város kormánypárti önkormányzati képviselői véleményezték a dohányboltokért indulók listáját. A hvg.hu szerkesztőségéhez eljutott hangfelvétel tanúsága szerint az egyeztetés pontosan úgy zajlott, ahogy azt Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselő elmondta: Horváth István polgármester egyenként, nevek és utcák alapján ment végig a listán.

A felvételt egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra, mert érzékeny személyes adatok, nevek és címek hangoznak el rajta, de ellenőriztük a hitelességért, felhívtunk néhány, a fideszes képviselők által emlegetett nevet. Bauer Jánosné – aki hozzájárult a neve közléséhez – nevének elhangzása után valaki meg is jegyezte, hogy biztos arról van szó, aki most is dohányboltot üzemeltet, de senki nem akadt, aki kiállt volna az érdekében, így nem is nyertek a pályázaton.

©

Egy másik, jelenleg is dohánykereskedelemmel foglalkozó pályázó – aki neve elhallgatását kérte – szintén megerősítette, hogy családjuk két trafikra pályázott, de hiába. A felvétel tanúsága szerint a polgármester felolvasta a nevüket, illetve azt, hogy két dohányboltért indulnak, mire egy női hang megjegyezte: „nem a mieink, de jól van”. Ez kevés volt a győzelemhez, hiszen nem nyertek. A trafikos a hvg.hu-nak azt mondta: azt sérelmezik igazán, hogy olyanok nyithatnak dohányboltot, akik korábban ezzel soha nem foglalkoztak.

Megszólal a szekszárdi polgármester

A hvg.hu először április 26-án számolt be arról, hogy több különböző forrásból származó információink szerint – a kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát. Ebben a cikkünkben idéztük először Hadházy Ákost, aki a múlt kedden megjelent interjúban névvel vállalva is elmondta, mi történt. Horváth István rögtön reagált, és szerinte semmiféle politikai egyezetés nem volt Szekszárdon a dohánytrafikokra pályázók listájáról. Ezt cáfolja az a hangfelvétel, amelyről csütörtökön este számoltunk be, és amelynek létezésére Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is utalt a Heti Válasznak adott interjúban.

Gyulai Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. elnöke pénteken délelőtt nem vette fel telefonját. A Fidesz-frakció sajtóosztályán szintén senki nem válaszolt hívásainkra, a párt központi hivatalában visszahívást ígértek. Horváth István szekszárdi polgármester sajtótitkára azt mondta, főnöke nincs bent, nem is tudja, mikor lesz elérhető, a nevében semmilyen nyilatkozat kiadására nem jogosult, de egy órakor sajtótájékoztatót tartanak. A nyolc szekszárdi Fidesz-képviselő közül senki nem vette fel a telefont.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. négy telefonszámából három hívásakor üzenetrögzítő jelentkezett, a negyedik tárcsázásakor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ügyfélszolgálatának munkatársa vette fel a telefont, aki elmondta, hogy a Zrt. ügyfélszolgálata már nem képes kezelni a rengeteg hívást, így átirányították hozzájuk a telefonokat. A hangfelvétellel kapcsolatban ő is csak annyit tudott mondani, hogy a minisztérium sajtóosztályán érdeklődjünk, ott viszont írásban kérték a kérdéseinket, a válaszokat természetesen közölni fogjuk.

A pénteki kormányszóvivői sajtótájékoztatón rákérdeztek a szekszárdi trafikmutyitról szóló, tegnap a hvg.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvételre is. Erre Giró-Szász András szóvivő úgy reagált, természetesnek tartja, hogy egy polgármester tudni akarja, ami a településén történik, és úgy vélekedett ez helyi ügy, nem tartozik a kormányra.

Hozzászólások