Átlátszó: nem volt sikeres a kormány szociális tüzifatámogatása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A tűzifa (és a szén) ára nem csökkent, hanem közel 5 százalékkal nőtt tavaly március óta, márpedig a legszegényebb falun élők jellemzően fával fűtenek. Elvileg rajtuk segített a kormány egymilliárdos szociális tüzelővásárlási támogatása. Az Átlátszó arról írt, mire elég ez a pénz és miért nem pályázott ezernél több kistelepülés az ingyen téli tüzelőre.

Tállai András önkormányzati államtitkár tavaly októberben fordult felhívással az 5000 főnél kisebb települések polgármestereihez, jelezzék a szociális tűzifa támogatási igényüket. A levél igényfelmérésről beszél: eszerint a pályázó településen a lakásfenntartási támogatásban részesülők után jár háztartásonként legfeljebb 2 köbmétertüzelőre támogatás – a költségvetés alakulásának függvényében - idézi fel az Átlátszó.

Tavaly erre a célra a Belügyminisztérium 858 millió forintot osztott szét 456 önkormányzat között. Idén a betervezett keret mintegy húsz százalékkal, 1 milliárd forintra bővült. A pályázók száma viszont több mint kétszáz százalékkal nőtt: a BM tájékoztatása szerint 1625 település polgármestere jelezte igényét a szociálistűzifa-támogatásra.

1250 támogatásra jogosult település vezetője viszont egyáltalán nem pályázott, és a kimaradók közt szép számmal talált a portál nagyon szegény településeket is. Hogy a szociális tüzelőre nem pályázó1250, akiírás szerint támogatásra jogosult település polgármestere miért nem tartott igényt a legszegényebbeket illető szociális tűzifa-támogatásra, arra sokféle magyarázat lehetséges – mindenesetre az adott település lakói a jövőre esedékes önkormányzati választáson megkérdezhetik a település vezetőjét, miért nem kellett az ingyen tüzelő.

Tény ugyanakkor, hogy sokakat távol tarthatott a felhívásban említett húsz százalékos önrész, illetve az önkormányzat által fizetendő fuvarköltség terhe. Ezért nem pályázott például az ország egyik legszegényebb települése, a 2011 óta adósságrendezés alatt álló (értsd: csődbe ment) Tiszabura - írja a lap.

A költségvetés helyzete végül úgy alakult, hogy a pályázó 1625 önkormányzatnak a változatlan, 1 milliárd forintos kereten kellett osztoznia. Így egy-egy településnek csak az igényelt mennyiség töredéke jutott. Ez persze egészen abszurd eredményeket hozott, falvak százai kaptak két-három köbméter tüzelőre szóló támogatást. (Ez egyetlen családi ház három-négy heti fűtésére elegendő.) És azt szinte senki nem értette, ki miért kapott annyit, amennyit kapott, azt ugyanis nem közölte e minisztérium - írja az Átlátszó.

Az a település, ahol csak minden tizedik család kap lakásfenntartási támogatást az igényelt mennyiség egyhatodát (!) kapta. De még ahol az összes háztartásnak ilyen alacsony a jövedelme, ott sem érte el a támogatás az igényelt mennyiség felét. Ráadásul az látszik, hogy e csekély támogatás elosztása sem volt igazán sikeres - olvasható a lapban.