szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Júdás", "áruló", kiabálták a tüntetők Gaskó Istvánnak, a Liga Szakszervezetek vezetőjének a pedagógusnapi demonstráción, melyen a köz- és felsőoktatás átalakítása, valamint a köznevelési törvény ellen tüntettek a pedagógus szervezetek. Gaskó a rendezvény egyik szónoka volt: a fogadtatás annak köszönhető, hogy a Liga tárgyalni hívta a kormányt a Munka törvénykönyve felülvizsgálata érdekében.

A pedagógusok demonstrációja az oktatási államtitkárság épülete felé vasárnap délután a budapesti Eötvös József térről indult, miután megkoszorúzták a tér névadója, az első magyar vallás- és közoktatásügyi miniszter szobrát.

A vonuláson részt vett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetén (PDSZ) kívül a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat, a Liga Szakszervezetek, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat.

Az EMMI Szalay utcai épülete előtt 4-500-an lehettek - tudtuk meg fotósunktól. Az mti beszámolója szerint nemzeti színű és európai uniós zászlókat vittek. Molinójukon egyebek mellett a "Ha az iskola nem működik, semmi sem működik", valamint Oktatói Hálózat felirat olvasható, tábláikon pedig többek között a Vigyázz, önálló vélemény!, a "Mert cinkosok közt vétkes, aki néma", illetve az "A szó veszélyes fegyver, és van, aki fegyvertelen" feliratok voltak olvashatók.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az indulás előtt az MTI-nek elmondta: azért demonstrálnak, mert a köznevelési és felsőoktatási rendszer átalakításával kapcsolatban több fenntartásuk van. Ezek között említette egyebek mellett a Pedagógus Kar létrehozását, amelynek vezetője az oktatást felügyelő mindenkori miniszter, szerinte ezzel azonban a szakmai egyeztetést korlátozták.

További kritikájaként fogalmazta meg a hallgatók "röghöz kötését", valamint azt, hogy a szakképzésben végzettek sem biztos, hogy találnak maguknak munkát, hanem át kell magukat képezniük tanulmányuk befejezése után ahhoz, hogy elhelyezkedjenek. - mondta Mendrey az mti-nek.

Az oktatási államtitkárság előtti téren a szervezetek képviselői mondanak beszédet, az esemény részleteit itt lehet követni. 

©

A legnagyobb visszhangot Gaskó István, a támogatólag fellépő Liga Szakszervezet elnökének beszéde aratta, történetesen negatívat. A demonstrálók ugyanis árulással vádolták, és Júdás!, valamint Áruló! bekiabálással zavarták meg a beszédét, arra utalva, hogy Gaskó külön tárgyalásra hívta a kormányt.  

A tüntetők a demonstráció végén petíciót adtak át a tárca képviselőjének, melyben tiltakoztak a köznevelési törvény ellen, követelték a pedagógus életpálya-modellben szereplő béremelés szeptemberi bevezetését, amihez Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének személyes garanciavállalását is kérték. A petícióban rögzítették azt is, hogy a nemzeti köznevelési törvény által kijelölt irány rossz.

Ennek értelmében felhívták a minisztert, vesse latba befolyását, kezdeményezzen jogszabály-módosítást, hogy az európai értéknek számító szubszidiaritás elve a közoktatás minden szintjén érvényesüljön. Emellett arra is felszólították, hogy tegyen meg mindent, hogy a pedagógusok lelkiismereti és szólásszabadságát veszélyeztető pedagógus kar létrehozása ne valósulhasson meg.

Hoffmann: maroknyi kisebbség akarja rákényszeríteni az akaratát a többségre

Politikai indíttatásúnak nevezete újságírói kérdésre Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a pedagógus és civil szervezetek vasárnapi tüntetését egy sajtótájékoztatón Zircen vasárnap délután. Az államtitkár megjegyezte: a tüntetés igen csekély részvétel mellett zajlott le, de mint minden előre bejelentett demonstráció, törvényes volt. Az más kérdés, hogy a követeléseik teljesen illuzórikusak és nem annyira szakmaiak, mint inkább politikaiak - jelentette ki.

Hozzátette: "ezt mutatja az is, hogy a legkisebb szakszervezet mellé társul odaszegődött hálózatok együttesét nem bejegyzett szervezetek alkotják, amelyekről nem lehet tudni, hogy kiket képviselnek, hogy milyen felhatalmazásuk van. E "laza szerveződések antidemokratikusnak kiáltják ki a mostani kormányzatot, amely szabályos, jogszerű választások után nyerte el a kétharmados többségét, a maguk maroknyi kisebbségének akaratát akarják rákényszeríteni a társadalomra" - fogalmazott az államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Használt cipőket is árulni fog a Nike

Használt cipőket is árulni fog a Nike

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni