Tönkremehet a rekorder cukrász marcipánszobája Egerben

Tönkremehet a rekorder cukrász marcipánszobája Egerben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács István, Miskolc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lezárták a látogatók elől az egri vár tövében, a minaret szomszédságában található Kopcsik Marcipánia barokk szobáját, mivel az alkotás egy részét nedvesség érte és megrongálódott. Kopcsik Lajos világhírű mestercukrász már 2011-ben jelezte a problémát a fenntartó EVAT Zrt. felé, ami után az elmúlt évben történt némi szigetelésjavítás az épületen. A cukrász és a cég azonban összeveszett, így pusztulás fenyegeti a marcipánszobát.

Az évi 30 ezer látogatót fogadó marcipánmúzeum Eger város egyik meghatározó látnivalója. Eszmei értékét ma 60 millió forintra becsülik. Megálmodója és megalkotója Kopcsik Lajos Oscar-díjas, kétszeres Guinness-rekorder, többszörös világ- és olimpiai bajnok mestercukrász. A szakmában elért egyedülálló teljesítménye arra sarkallta a város korábbi vezetését, hogy állandó kiállítóhelyet biztosítson számára. Így alakították ki a középkori harangöntő műhely épületében Marcipániát, aminek darabjait Kopcsik Lajos folyamatosan bővítette.

A munka költségeit éveken keresztül egy önkormányzati cég, az EVAT Zrt. biztosította részére, amiben egy grafikus és egy segéd munkabére, valamint a műhely rezsije szerepelt. A cég vezetője, Várkonyi György azt mondta lapunknak, EVAT Zrt. évente 13-14 milliót költött bérre, alapanyagra, műteremre, rezsire. „2002. évtől számítva ez legalább 130-140 millió forint.”.

Emblematikus

Az épület műemlék részének felújítása, mely helyet ad a kiállításnak, a lebombázott részek újáépítése további 130 millióba került 2005-ig. „További terhet jelentett a cégnek a felújítás előtt ott lévő szükséglakásokban lakó családok áthelyezésének költsége.” 2010 óta így az EVAT már nem finanszírozza tovább a Marcipánia működését. A vita addig fajult, hogy a két éve még alkotói ereje teljében lévő művész másfél éve nem dolgozik, állítása szerint emiatt az egészsége is megromlott.

Kopcsik Lajos és a Marcipánia: romlásnak indult
©

Lajos bácsi Eger emblematikus személyisége, unikum a cukrászművészetben, akit művészileg más meg sem közelít. Amit ő tud, azt igyekeztem a város szolgálatába állítani, ezért támogatta alkotó munkáját az általam vezetett önkormányzat az EVAT Zrt. önkormányzati cégen keresztül – nyilatkozta a hvg.hu-nak Nagy Imre korábbi polgármester. „Cserébe adott egy felbecsülhetetlen múzeumi értéket, ami jelentős látogatottságnak örvend. Ezen kívül bárhol jelent meg alkotása, vagy bármerre ment, vitte Eger jó hírét. Ezért adományoztuk neki 1999-ben a díszpolgári címet. 2008-ban készült el a barokk szoba, ahol még a tapéta és a parketta is cukortésztából és glazúrból van. Amit létrehozott, az a világon egyedülálló, ezért is méltatlan, amit vele szemben mostanában elkövetnek” – mondta Nagy Imre. Szerinte „Eger ezzel nagy lehetőséget szalaszt el”, pedig ők a marcipánmúzeumot jó állapotban adták át utódaiknak, akiknek csupán az állagmegóvásról kellett volna gondoskodni. Nagy Imre azt sem zárja ki, hogy azért állították félre Kopcsikot, mert a korábbi önkormányzatokkal jó kapcsolatot ápolt.

Megkerestük Habis László polgármestert is és arra vártunk választ, miért nem dolgozhat Kopcsik Lajos és mi lesz Marcipánia sorsa, de ő az EVAT Zrt. igazgatójához irányított. Várkonyi György szerint a marcipán alkotások átnedvesedése a külső-belső hőmérséklet különbségből adódik, hiszen a korábban észlelt hibát, a fal vizesedését kijavíttatta. A marcipánalkotások 40-60 százalék közötti páratartalmat igényelnek, de nemrég valaki túlhűtötte a szobát, aminek a hőmérséklete 14 Celsius fokra esett. Ekkor több helyen volt észlelhető a vízkicsapódás. A korábbi állapot helyreállítását Kopcsik Lajos három hónapra tervezte, ám az új helyzet elkeserítette a cukrászmestert – árulta el az igazgató.

Kérdésünkre, hogy miért nem alkothat a világhírű művész Egerben, Várkonyi  azt a magyarázatot adta, hogy vissza kellett fogni a kiadásaikat, így nem tudták tovább kigazdálkodni, jelentősen csökkenteni akartak az összegen. Ebből alakult ki közöttük a konfliktus és ezért nem alkot 2012 elejétől a marcipánművész.

Nem bírja a párásodást
©

A művész belefáradt

Kopcsik Lajos azt mondta lapunknak, „elege van ebből a helyzetből, hiszen másfél évig ő harcolt azért, hogy egyáltalán dolgozhasson, és hogy elkészüljön az általa megálmodott vándorkiállítás”. Negyven darabig jutott, amikor megszakadt a kapcsolata az EVAT Zrt.-vel. Utána bedobozolva álltak az alkotások, mígnem pár héttel ezelőtt néhányat Esztergomban állítottak ki. A 72 éves alkotó „belefáradt a hercehurcába”. Ő már két éve észlelte, hogy az egyik sarok átnedvesedett, amit levélben közölt az EVAT-tal. Utána némi javítgatás történt, de a mostani állapot elkeserítette. Szakmai szemmel nézve úgy látja, hogy a barokk szoba – ami három évig készült - 50 százaléka károsodott, a helyreállítása évekbe kerülne. Jelenlegi egészségi állapotában viszont nem tudja, hogy meri-e vállalni a feladatot.

Háromszoros Guiness Rekord lehetne?
A világon nincs másik marcipánból készült komplett barokk szoba, ezért lenne esély arra, hogy a mestercukrász azzal is bekerüljön a rekorderek közé. Korábban 2001-ben került a rekordok könyvébe a cukorból készült 3,5 négyzetméteres faliképpel és a berlini cukrász olimpián nyert 10 aranyéremmel. Ott tízből tíz művével aratott a zsűrinél. Idáig viszont senki nem indította el a Guinness felé a marcipánszoba regisztrációját, ami után a bírálat következne. Kopcsik Lajos azt mondta, ő nem járatos az ilyen feladatok elvégzésében, mások pedig nem segítették. Pedig akár már háromszoros Guinness-rekorder lehetne, amit kevesen mondhatnak el magukról. Mivel tudja, hogy mindenki nem juthat el Egerbe, ezért úgy tervezte, készít egy 80 darabból álló vándorkiállítást, amelyet akár a határon túlra is el lehet szállítani. Ennek mintegy felét tudta megcsinálni, amikor kiéleződött a vitája az EVAT-tal, miután még az alkotóműhely áthelyezése is szóba került. A „csonka” vándorkiállítást ebben az időszakban Esztergomban tekinthetik meg az érdeklődők.

A Marcipánia létrehozásában oroszlánrészt vállalt Barcziné Mihály Erzsébet. Az EVAT korábbi igazgatója szerint 2009. végére már annyi látogatót vonzott a kiállítás, hogy majdnem nullszaldóssá vált a működés, ami múzeumok esetében nagyon ritka. Európa számos országából érdeklődtek az EVAT Zrt.-nél Kopcsik Lajos művészete iránt, rengeteg külföldi látogató érkezett emiatt Egerbe. A vármúzeum után Marcipánia volt a második leglátogatottabb tárlat a városban. „Kopcsik Lajos mindössze 140 ezer forintot tiszteletdíjat kapott havonta a munkájáért, ezért hétköznapokon reggeltől estig dolgozott. Ő nem érti utódja közlését az évi 13-14 milliós ráfordításról, hiszen sem bérleti díjat nem kellett fizetni a helyiség után, sem a víz-, villanyköltséget nem számolták fel. Ezt a két tételt ugyanis a város szolgáltatja. Természetesen pénzbe került a felhasznált  cukor, a tojás és a színezőanyagok, de „ebben az esetben nem kell nagyobb összegekre gondolni”. „Utólag is úgy érzem, hogy nem tudtuk valós áron megfizetni a munkáját” – mondta végezetül dr. Barcziné. Várkonyi György nem kívánta részletezni, az évi 13-14 millió forintos ráfordítás pontosan milyen összegekből állt. Csak annyit közölt, „2012. január 02-től nincs aláírt szerződésünk, mert Kopcsik úr bár átvette a cég által jegyzett okmányokat (2012. nyarán, 2013. tavaszán), egyiket sem írta alá”.

Hozzászólások