További büntető intézkedéseket készít elő a kormány szegénynyilvántartása?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

Szél Bernadett LMP-s politikus aggódik amiatt, hogy országos nyilvántartárst hoznak lére a segélyezettekről. Írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz az ügyben.

Írásbeli kérdéssel fordul az LMP Orbán Viktor miniszterelnökhöz az átfogó szociális adatbázis létrehozásával kapcsolatban - közölte Szél Bernadett, a párt társelnöke kedden.

Félő, hogy a leginkább rászoruló, segélyezett állampolgárok országos nyilvántartásba vételével a kormány a további szankcionáló és büntető intézkedéseket készíti elő. Talán pont a dédelgetett szociális kártya és segélyplafon megvalósítását kezdik meg? - kérdezte a független országgyűlési képviselő.

A kormány létre kíván hozni egy országos nyilvántartást, amely a különböző rászorultságtól függő ellátások igénybevevőivel kapcsolatos adatokattartalmazza. Az LMP áttanulmányozta a rendszer felállítását megalapozó jogszabálytervezetet. Ha nem ismernénk a Belügyminisztériumból vezérelt büntető szociálpolitika kiterjesztését, a kormány rászoruló személyekkel kapcsolatos hozzáállását, az anyag akkor is számos kérdést vetne fel - írta.
 
Az országos nyilvántartás létrehozásának fő célja ugyanis a segélyekre való jogosultság ellenőrzése, miközben ezt a feladatot az önkormányzatok és járási hivatalok már most is elvégzik. Az ellenőrzési rendszer megduplázására egy ekkora adatbázist létrehozni egyértelműen pazarlás, a bürokrácia felduzzasztása - állt az MSZP-s közleményben.
 
Mi a valódi célja a segélyezettek országos nyilvántartásának, csak nem a legújabb szankcionáló, büntető intézkedéseket készítik elő? Mégis lesz szociális kártya, mégis lesz segélyplafon? - kérdezte Szél Bernadett Orbán Viktortól.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, a kormány által még nem jóváhagyott tervezet szerint a kormányhivatalok, önkormányzatok és egyéb költségvetési szervek a kezelésük és irányításuk alatt álló támogatásokról, segélyekről szolgáltatnának rendszeresen adatokat az adatbázisba. Az adatokat központi nyilvántartás kezelné, és innen bármelyik adatot szolgáltató szerv kérhet majd információt.