Próbaútra ment Szeged új piros trolija

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint december 21-étől váltja le a 10-es buszt a 10-es troli Szegeden. Az új vonalra új járműveket szereznek be, a prototípus már megérkezett, és szerda este próbaútra ment – írja a delmagyar.hu.

Szerda este volt az első próbaútja a prototípusnak, amelynek kétezer kilométert kell teljesítenie ahhoz, hogy típusengedélyt kapjon a közlekedési hatóságtól. Tesztelik útközben a fékrendszerét, és homokzsákokkal pakolták meg, amelyek az utasokat helyettesítik.

Az akkumulátorait is kipróbálják, mivel felső vezeték nélkül 7 kilométert kell teljesítenie, így nem csak a város trolivonalain ingázik majd a piros jármű. Napi 150–250 kilométert tehet meg, és október végén vagy november elején akár vizsgázhat is.

Decemberre a tervek szerint már három új troli lesz Szegeden, és három régi trolival együtt leválthatják a buszokat a 10-es vonalról – olvasható a cikkben, amelyben fotókat is közzétettek a próbaútról.

Ha a szegedi közgyűlés megszavazza, december 20-án 15 óra 58-kor perckor indul az első 10-es troli a tarjáni Víztorony téri végállomásról. Aznap délután még átfedés lesz, mert a 10-es autóbuszvonal csak másnap, december 21-én szűnik meg.

A 10-es trolivonal kiépítése része a szegedi tömegközlekedési nagyprojektnek. A város összesen tizenhárom új trolit vásárolt.