Népszabadság: Összeolvadhat az Együtt és a PM

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Párbeszéd Magyarország vezetése áldását adta arra, hogy a párt az Együtt 2014-gyel közös szervezettel közösen induljon a parlamenti választásokon – írja a Népszabadság.

Felhatalmazást adott a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségének a párt legutóbbi taggyűlése arra, hogy szükség esetén akár közös szervezetként induljanak a jövő évi választásokon az Együtt pártjával – írja a Népszabadság szerdai száma

Erre azért lehet szükség, írják, mert a hatályos választási szabályok értelmében országos listáról (amelyet olyan szervezet állíthat, amely legalább 27 egyéni körzetben önálló jelöltet indít) azok szerezhetnek csak mandátumot és részesülhetnek a töredékszavazatokban, amelyek megszerzik legalább a szavazatok öt százalékát. Abban az esetben viszont, ha több párt indul szövetségben (mint ahogyan jelenleg az Együtt–PM), úgy már tíz, maximum tizenöt százalék a küszöb.

A Népszabadság cikke azt is megemlíti, hogy kezd véglegesnek látszani az Együtt–PM színeiben induló 31 egyéni választókerület jelöltjeinek a névsora is. Eszerint a Szolidaritás öt, a Milla kettő, a Haza és Haladás Egyesület pedig tíz körzetben nevezhetett meg saját indulót; a szövetséges Párbeszéd Magyarországért pedig tizenkettő kerületben indíthat „szövetségi” egyéni jelöltet. Győrben, Szentendrén és a XII. kerületben egyelőre még továbbra sincs meg az induló, ahogyan a XXII. kerületben, Kaposváron és Nyírbátorban sem zárultak le még végleg a tárgyalások.