Törvényes lesz a szavazók szállítása, ha nem busszal csinálják

Törvényes lesz a szavazók szállítása, ha nem busszal csinálják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

"A választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlásra" hivatkozik az a módosító javaslat, amely legalizálná a szavazók szállítását. Ezt korábban a választási eljárási törvény kifejezetten tiltotta, mégis viszonylag széles körben elterjedt volt. A kormánypárti többség most úgy gondolja, csak a buszoztatást és a szállítási lehetőség nyilvános hirdetését kell kifejezetten megtiltani, minden más mehet.

A választók jogosultak más segítségét igénybe venni ahhoz, hogy eljussanak szavazni - tartalmazza egy módosító javaslat, amelyet szerdán nyújtott be a parlament alkotmányügyi bizottsága a választási eljárási törvényhez. A szavazók buszos szállítását viszont megtiltanák. A régi eljárási törvény kifejezetten tiltotta a szavazók szervezett szállítását, az új, idén elfogadott jogszabályban viszont nem szerepelt a tilalom, csak az, hogy a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteren belül közterületen nem lehet kampánytevékenységet folytatni.

A bizottság ezt azzal egészítené ki, hogy a választók jogosultak más segítségét igénybe venni a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiségbe való eljutásához. Az indoklás szerint ez elősegíti "a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlását". Annyiban valóban tisztább helyzetet teremtene, hogy nem lehetne megtámadni a választás eredményét csak azért, mert valakit a szomszédja autóval elvitt szavazni, a csalás lehetőségét azonban annak ellenére sem zárja ki, hogy rögzítené: a segítség lehetőségét nem lehet nyilvánosan hirdetni, illetve nem lehet a szavazókat busszal szállítani.

©

Bár az indoklás szerint az autóbuszos fuvarozás tilalma kizárja a tömeges szállítást mint visszaélést, a korábbi választások tapasztalatai alapján ez nem egyértelmű. A tapasztalatok szerint viszonylag gyakran előfordul, hogy egyes választókat szervezetten visznek a szavazókörökhöz, de ehhez nem feltétlenül kell busz, személyautókkal többször fordulva is ugyanígy megoldható. Nyilvánosan hirdetni pedig korábban sem szokták ezt a lehetőséget, hiszen a szavazók utaztatásának előfeltétele épp a helyismeret: a választási csalás szervezőjének ismerni kell a helyieket, nem pedig hangosbeszélővel kiabálni, hogy "lehet jönni szavazni".

A Jobbik szerint a módosítóbal a kormánypártok legalizálni szeretnék a szavazók szállítását, ami elfogadhatatlan és indokolhatatlan - mondta Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője. A Jobbik szerint ezzel és a kampánycsend eltörlésével a Fidesz az "eddigi törvénytelen gyakorlatát kívánja törvényessé tenni", ami elfogadhatatlan. Dúró Dóra azt mondta, nem igaz az a kormánypárti érvelés, hogy a mozgásukban korlátozott szavazókat segíti ez a javaslat, hiszen ők igényelhetnek mozgóurnát. A jobbikos politikus közölte, pártja zárószavazás előtti módosító indítvány révén próbálja meg megakadályozni a "szavazók szállításának törvényessé tételét".

Az ötödik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó változtatás azt is rögzíteni javasolja, hogy parlamenti képviselők 2014 őszétől nemcsak önkormányzati, hanem nemzetiségi önkormányzati képviselők sem lehetnek. Emellett pontosítanák, hogy honnan kell mérni azt a 150 métert, amelyen belül tilos kampányolni: a viszonyítási pont a szavazókörnek helyt adó épület bejárata lesz, vagyis például az iskola főbejáratától, nem pedig a 2. B osztálytermének ajtajától kell mérni kampánymentes zónát.