Az elmúlt öt év fővárosi gyilkossági ügyei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kilenc budapesti emberölési ügy maradt felderítetlenül 2009 és 2013 között - közölte a hvg.hu-val a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Emellett még egy tucat, ezekben az években történt gyilkosság tetteseinek kézre kerítéséért küzdenek. Hogy pontosan mely esetekről van szó, nem részletezték, egy-kettőre azonban az MTI archívumában rátaláltunk.

Egy híján 10 olyan gyilkosság történt az elmúlt öt évben a fővárosban, amelyekben a rendőrök nem tudták a tetteseket megtalálni és 12 olyan emberölési ügyben küzdenek a tettesek kézre kerítésért – közölte csütörtökön a Budapesti Rendőr-főkapitányság még a karácsonyi ünnepek előtt megküldött megkeresésünkre. Az adatokat a soroksári gyilkossággal kapcsolatos cikkünkhöz kértük ki.

Kevés, több és még kevesebb

A kért öt év vonatkozásában, 2009 és 2013 között 2011 adta a legtöbb ügyet a budapesti nyomozóknak. Akkor 29 gyilkosság történt. 2009-ben 20, 2010-ben 24, 2012-ben 21, 2013-ban17 ilyen ügy volt. Az esetek nagy százalékában a rendőrség elfogta a tetteseket. 2009-ben kettő ügyben nem jutottak el a megoldásig a rendőrök, egy esetet máig vizsgálnak.

Ezek közül nem lett meg annak a gyilkosságnak az elkövetője, melynek sértettje egy zuglói 73 éves asszony volt, akit 2009 októberben találtak holtan az Ond vezér úti lakásában. A nőt valószínűleg a férje bántalmazta olyan súlyosan, hogy belehalt a sérüléseibe, ám az akkor 71 éves férfi tartózkodási helyéről a rendőrök semmit sem tudtak.

Rablógyilkosság egy lottózóban

A fővárosban 2010-ben történt 24 gyilkosságból 19-et felderítettek, négy üggyel nem boldogultak, egy emberöléssel kapcsolatban pedig még jelenleg is nyomoznak. A sajtószolgálat közölt elkövetési dátumokat is, az eseteket azonban nem részletezte.

A hírekben utána keresve megállapítható, hogy még nincs meg a tettese annak a gyilkosságnak, melyet egy XVIII. kerületi, Üllői úti lottózó 58 éves alkalmazottjával szemben követtek el. A férfit súlyosan bántalmazták és összeszurkálták.  A rendőrség mostani megkeresésünkre adott válaszában többek között azt írta, hogy a február 19-i ügyben még él a díjkitűzés, ami a nyomravezetőnek jár, de hogy mekkora összegről van szó, nem tették hozzá.

A következő három év adatai

2011-ben 29 gyilkosságot kellett megoldaniuk az életvédelmi osztály munkatársainak, kettőben nem találták meg a tetteseket és egy ügyben igyekeznék még ma is az elkövetőket előkeríteni és felelősségre vonni.

2012-ben a 21 emberölés miatt indult eljárásból egy maradt felderítetlenül, 6 ügyben pedig jelenleg is vizsgálódnak. A 2012-es felderítetlen gyilkossági ügy szeptember 4-én történt, a nyomravezetőt ebben az esetben is pénzzel jutalmazzák, ha érdemi információval segíti a nyomozókat.

A fővárosban 2013-ban elkövetett 17 gyilkossági ügy közül három nyomozása folytatódik idén is, köztük a cikk elején említett soroksári gyilkosság is, amikor egy kocogó nővel végeztek ismeretlenek brutális módon.