Megint rengett a föld Nógrád megyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

A Richter-skála szerinti 3,2-es erősségű földrengést észleltek Nógrádsipek térségében. Szerdán, 12 óra után mozdult meg a föld Nógrád megyében.

A 3,2-es erősségű földrengés epicentruma a Cserhátban volt, Herencsény és Nógrádsipek között. A rengést az emberek érezték.

Eddig tíz bejelentés érkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére, kettőben jeleztek káresetet – közölte az MTI-vel az igazgatóság szóvivője.

Angyal Eszter elmondta: az egyik helyen a kémény dőlt tovább, a másik helyszínen pedig újabb repedések keletkeztek egy épületen Cserhátsurányban.

A szerdai földrengéssel kapcsolatos adatok a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium honlapján érhetőek el.

Vasárnap 6 kilométeres mélységben a Richster-skála szerinti 4,4-es földrengést, majd 3,4-es utórengést érzékeltek Cserhátsurány térségében, amelyet az obszervatórium adatai szerint több mint 110 településen éreztek. A szakemberek akkor jelezték, hogy utórengésekre is számítani lehet.

Kedden több utórengés is volt, ezek a Richter-skála szerint 1,4-es, 2,3-es és 3-as erősségűek voltak.

A térségben utoljára tavaly június 5-én keletkezett jelentősebb, 4,2-es magnitúdójú rengés Érsekvadkert közelében, melyet az adatok szerint három érezhető utórengés követett. Ezek közül a legnagyobb magnitúdója elérte a 3,6-os értéket.