Átlátszó: a kormányszóvivő volt cége gyártja a közmédia rádiós híreit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Giró-Szász András volt kormányszóvivő cége gyártja januártól az MTVA kereskedelmi rádióknak készített hírblokkjait. A közmédia évi nettó 42 millió forintot fizet a Strategopolis Kft-nek, amely ingyen használhatja az MTI és az MTVA anyagait a hírszerkesztéshez, és saját stúdióra sincs szüksége, mert havi 300 ezer forintos bérleti díjért használhatja a távirati irodáét – derül ki az Átlátszó.hu cikkéből.

A MTVA 2014-től külső céget kért fel a kereskedelmi rádiós hírblokkok összeállítására. A Strategopolis Kft. évi nettó 42 millió forintot kap. A cég a Fidesz-frakciónak is alvállalkozója.

A rádiós hírek előfizetői naponta maximum 17 hírblokkot kaphatnak, melyek három percesek. A rádiók ezért 20 ezertől 100 ezer forintig terjedő havidíjat fizetnek a vételkörzetüktől függően. Az ajánlat a rádióknak több mint csábító, mivel ez jóval kevesebb pénz, mint amennyibe a hírszerkesztők kerülnének – fogalmaznak a cikkben.

A szerződés szerint a Strategopolis 2014 végéig havi nettó 3,5 millió forintot kap a hírbklokkok összeállításáért. A hírekhez az információ ingyen van, a MTI és az MTVA anyagait a szerződés szerint térítésmentesen használhatják fel ugyanis. A technikával sincs gond, mert a hírblokkokat havi 300 ezer forint bérleti díj fejében az MTI hangstúdiójában vehetik fel.

A Strategopolis korábban a kormányszóvivő érdekeltsége volt, de Giró-Szász András 2011-ben kiszállt. A kormányzati kötődés viszont megmaradt: a kapocs a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely egyrészt ugyanoda van bejegyezve, ahová a Strategopolis, másrészt az egyik tulajdonosa Bódi Gábor Imre, aki a Strategopolisban is tulajdonosként szerepel.

A Századvéget az Orbán-kormány “agyának” tartják, milliárdos kormányzati megrendelésekkel: a kormány 2012 januárjában 3,1 milliárd forintra szerződött a céggel. Míg a Századvég a kormányt látja el tanácsokkal, addig a Strategopolis a Fidesz-frakcióra figyel. Eddig körülbelül 26 millió forintot kaptak a Fidesztől kommunikációs tanácsadásra és szakirodalmi művek készítésére – olvasható az Átlátszó.hu-n.