A Jobbik a nők és férfiak béregyenlőségét szabná az állami támogatások feltételéül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik emellett előnyt adna az állami pályázatokon a versenyszféra azon munkaadóinak, amelyek minősített családbarát munkahelyeket tartanak fenn, például gyermekek után járó munkaidő-kedvezményt, az otthonról végezhető munkát biztosítanának.

A Jobbik az állami támogatások feltételéül szabná, hogy az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak ugyanolyan bért kapjanak - mondta Dúró Dóra, a párt szóvivője csütörtökön.

A nemek egyenrangúságának meg kell jelennie a foglalkoztatásban és a bérekben. A jelenlegi gyakorlatban a nők átlagosan 20 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint az ugyanolyan munkakörben dolgozó férfiak - mondta.

A Jobbik emellett előnyt adna az állami pályázatokon a versenyszféra azon munkaadóinak, amelyek minősített családbarát munkahelyeket tartanak fenn. Dúró Dóra a szempontok közé sorolta a gyermekek után járó munkaidő-kedvezményt, a rugalmas - akár órára lebontott - szabadságot, az otthonról végezhető munkát, az osztott munkaköröket, a munkahelyi gyermekfelügyeletet vagy a gyermek bevitelének lehetőségét.

A szóvivő szólt arról is: lehetővé tennék, hogy az anyák gyed vagy gyes idején folyamatosan kapcsolatot tartsanak a munkahelyükkel, hogy naprakész legyen a tudásuk, továbbá szükségesnek tartják az - elsősorban nyelvi és informatikai - képzéseken való részvételük támogatását, hogy visszatérve jobban tudjanak érvényesülni.