A Budapestre érkező turistákat figyelmezteti a Guardian

A Budapestre érkező turistákat figyelmezteti a Guardian

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar polgári törvénykönyv új rendelkezéséről ír a brit Guardian, arról, amely szerint bárkiről csak akkor készíthető fotó, ha erre engedélyt ad.

A hétvégi budapesti kiruccanást tervező turistáknak szóló üzenettel indítja a Guardian szerzője azt a cikket, amely a magyar polgári törvénykönyv március 15-én életbe lépő változásairól szól. Daniel Nolan arra hívja fel az ide látogatók figyelmét, hogy szombattól Magyarországon bárkiről csak úgy készíthető fotó, ha arra előzetesen engedélyt ad, vagyis ha valaki belesétál a képünkbe, miközben fotózunk, akkor lényegében mi sértünk vele törvényt.

©

Az igazságügyi tárca szerint a fotósnak kell meggyőződnie arról, hogy valaki, aki benne lenne a képben, nem próbál-e ebből kimaradni - írja a Guardian szerzője, megemlítve azt a kormányzati érvet, hogy az új szabályozással csupán az eddigi bíri gyakorlatot rögzítették. A magyar fotográfusok azonban - folytatja - pontatlannak és akadályozónak tartják a törvényt, és szerintük Robert Capa és Joseph Pulitzer egykori hazája most nem tart lépést Európával.

A cikkben megszólal fotósunk, Stiller Ákos is, aki elmondja, hogy az új szabályozás más komplikációkat is hoz magával, nem világos például, hogy a riporterek lefotózhatnak-e egyáltalán ezentúl idegeneket, például egy üzlet kirakatán keresztül, vagy lehet előbb fotózni és utána kell engedélyt kérni? A teljes cikket itt olvashatja.