szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Parázs vitára számítanak a szombati választástértékelő választmányi ülésen az MSZP-sek. Ám még arról is vita folyt, hogy folyjék-e vita. A pártvezetéssel szemben kritikus politikusok szerint megkerülhetetlen Mesterházy felelősségének felvetése, de többen is úgy vélik, kevesen maradtak, akik ezt meg merik kockáztatni.

Vita volt arról az MSZP-ben, hogy mikor értékelje a választási buktát a párt. A Népszabadság kedden arról számolt be: többen kezdeményezték, szombatra hívják össze Jókai utcai székházba a választmányi ülést, ahol a vereség okait, a továbblépés lehetőségeit, illetve az EP-kampányra felkészülést beszélnék át a szocialista párt prominensei és a középkáderek.

A hvg.hu-t végül hivatalosan úgy tájékoztatták az MSZP-ből, a hétvégén lesz választmány két napirendi ponttal: a választási eredmények értékelése – melyre Mesterházy külön beszéddel készül –, és az európai parlamenti választási kampány előkészítése.

Az MSZP – illetve a szocialisták által vezetett ötpárti összefogás – a vasárnapi választásokon 25,99 százalékot kapott, a 106 választókerületből 10-et tudott megszerezni. Lényegében csak Budapesten és a nagyobb vidéki városokban szerepelt jobban, számos aprófalvas kelet-magyarországi és dunántúli kerületben a harmadik helyre szorult vissza a Jobbik mögött.

Mesterházy nem mond le, de heves vitára számíthat

Értesüléseink szerint a választmányon többen is fel akarnak szólalni, több országosan is ismert politikusuk bírálni készül a kampányt, illetve utólag kritizálni fogják az összefogás létjogosultságát is. Többen ugyanis úgy vélik, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bevétele miatt nem voltak képesek a megújuló párt imidzsét kialakítani, ezért a protestszavazókat a Jobbik húzta be vidéken. Bár Mesterházy sem fogja megúszni a kritikákat, ennek ellenére több forrás is úgy értékelte a helyzetet, nincs erős szándék a leváltására.

Az MSZP-székháza a Jókai utcában – vita várható
©

A Népszabadság szerint többen is sürgették Botka László választmányi elnököt, hogy hívja össze a gyűlést, de maga Mesterházy is ezt kezdeményezte. A napilap úgy tudja, egy másik vélekedés szerint meg kéne várni a szavazatok összeszámlálását Kunhalmi Ágnes fővárosi kerületében, hogy kiderüljön, megvan-e a Fidesznek a kétharmad. Ugyanakkor a szombati tanácskozás kezdeményezői szerint nincs mire várni, hiszen az eredményt éppen szombaton fogják kihirdetni. Volt olyan, a párt választási vezető testületében – az országos választási bizottságban – szerepet vállaló politikus, aki azt mondta, annyira zavaros minden, hogy a választmány tervezett összehívásáról is csak a Népszabadságból értesült kedd reggel.

Több forrás is megerősítette, még arról is heveny vita van, hogy legyen-e vita most szombaton. Egy idősebb MSZP-s politikus azt mondta, Botka óriási nyomás alatt van. Egyrészt a rossz szereplés miatt – különösen a vidéki középkáderek körében – forrnak az indulatok, és kibeszélőshow-t akarnak, magyarázatot szeretnének kapni a fejleményekre. Másrészt a párt Mesterházyval szemben kritikus politikusai arra ösztönzik Botkát, hagyjon fel eddigi passzivitásával, vállaljon nagyon szerepet legalább a vereség okainak feltárásában (az ő kabinetfőnöke, Szabó Sándor egyéniben is győzni tudott Szegeden). Az erről beszélő forrás szerint most Botka egyensúlyozik az egyes erőcsoportok között, és azt is tudja, ha összehívja most szombatra a választmányt, ott nem lehet majd megkerülni, hogy legalább felvessék Mesterházy felelősségét. Más forrásunk szerint viszont eleve terveztek egy értékelő választmányt a választások után, és még az EP-választások előtt, aminek a jövő heti húsvét miatt úgysem lehetett volna más időpontja, emiatt eleve erre az időpontra tervezték.

Mesterházy kezében a gyeplő

A párt elnöke, az összefogás miniszterelnök-jelöltje a voksolás estéjén az igazságtalan választási rendszerrel magyarázta a vereséget, hozzátéve: „az ország nem szabad, mivel a Fidesz folyamatosan visszaélt a kétharmados felhatalmazásával, és letérítette Magyarországot a demokrácia útjáról”. Később a Facebookon pozitív fordulatként értékelte, hogy a 2010-es szerepléshez képest növelni tudták a szavazótáborukat, és 20 százalék felé tudtak menni. Ugyanakkor a kijelentette, nem adják fel, „elemzünk, értékelünk és megyünk tovább”, folytatják az EP-kampánnyal. Az ATV-ben hétfőn pedig azt mondta: meg sem fordult a fejében, hogy lemondjon.

Mesterházy kampányol – nincs, aki beleharapjon
©

Ugyanakkor azt minden, a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó MSZP-s elismerte, kockázatos most szembemenni a pártelnökkel. A 29 vagy 30 fős szocialista frakcióban (a végleges létszám Kunhalmi győzelmétől függ) 11 olyan politikus ül majd, aki a Mesterházy által uralt pártelnökség tagja, több fiatal neki köszönheti a felemelkedését. Továbbá egy, a pártelnökkel szemben kritikus politikus szerint legalább 20-21-en a képviselőcsoportból Mesterházyhoz húznak. Legfeljebb az egyéniben győztes Kiss Pétert, a szegedi polgármestert, Botka Lászlót, illetve a kabinetfőnökét, Szabót, valamint a XIII. kerület volt alpolgármesterét, Hiszékeny Dezsőt tartják olyannak, aki nem kötődik szorosan a pártelnökhöz, hanem „önálló jogon” vált országos politikussá.

Forrásaink szerint a választókerületi elnökök jelentős része is a pártcentrumhoz húz: ők egyben a jelöltek voltak, akiknek kiválasztásában az elnökségnek vétójoga volt. A párt átalakításánál a szervezetben háttérbe szorult megyei elnökök jelentős része is kicserélődött a 2012-es tisztújításon, aki maradt – például Boldvai László, Puch László –, kiesett a parlamentből.

A párt alapszabálya szerint ugyanakkor idén össze kell hívni a tisztújító kongresszust is (kétévente kell, az utolsó 2012 márciusában volt, de a szabályzat tiltja, hogy az országgyűlési választások előtt tisztújítást tartsanak). Ez viszont felmenő rendszerű, tehát előbb a küldötteket kell megválasztani, ami hónapokig eltart. Dönthet a választmány úgy is, hogy rendkívüli tisztújító kongresszust hív össze, de ehhez a tagok kétharmadának egyetértésére van szükség.

„Mi ezt a kérdést mindig akkor szoktuk komolyan felvetni, ha van egy potenciális kihívó, de ilyet most én sehol nem látok” – mondta a párt egyik, az idősebb generációhoz tartozó prominens politikusa. Mind mondta, minden felelős politikusa a pártnak úgy gondolja, hogy az EP-választásokig a személyi felelősség biztosan nem merül fel semmilyen formában. De azt sem látja, hogy később erre lenne esély, bár az már nagy vihart kavarna, ha az európai voksoláson nagyon rosszul szerepelne az MSZP és a Jobbik esetleg ezüstérmes lenne.

Forrongani nem kell félnetek jó lesz

Még a hamis bajai videó okozta botrány után Mesterházyt bíráló Lendvai Ildikó volt pártelnök is megvédte az MSZP vezetőjét, a hvg.hu-nak vasárnap azt mondta, „megtette a kampányban, amit megtehetett”. Lendvai a Facebookon attól óvott, hogy „a meglévőt (a pártot – a szerk.) földig rombolják”, de „újjáépíteni, kibővíteni mindenképpen muszáj”. Egy, a volt pártelnök megfontolásait jól ismerő forrás szerint Lendvai okkal mondta ezt.

Fodor Gábor – folyik a licit?
©

Ugyanis – és ezt egy másik forrás is megerősítette –, a választások óta folyik arról különböző informális fórumokon beszélgetés, hogy meg kell fontolni a pártból, vagy akár a frakcióból való kilépést, ha nem vitatják meg Mesterházy felelősségét, és nem válik ismét többpólusúvá a párt. Forrásunk szerint lenne hova menni, hiszen mind Bajnai, mind Gyurcsány szervezetét egy fő választja el a frakcióalakítástól (4-4 képviselőjük van, a frakcióalakítás minimuma az öt fő).

„Az MSZP nem a Fidesz, és nem is érdemes azzá válnia, mert akkor nem fog tudni alternatívát képezni a Fidesszel szemben” – dühöngött egy másik, korábban a pártelnökkel szolidáris forrás. Lendvai ugyanakkor attól óv mindenkit, hogy ilyesmibe gondolkodjon, és rombolja azt a pártot, melynek politikai karrierjét köszönheti. Egy magas rangú, Mesterházyval szoros kapcsolatban nem lévő MSZP-s azt mondta a hvg.hu-nak, kizárt, hogy a közeljövőben bárki az Együtt felé orientálódna. Szerinte azért nem, mert az Együtt szervezetileg „egy nem létező párt”, legfeljebb néhány dühös helyi MSZP-s Guyrcsányékhoz csatlakozására lehet számítani.

Ebben már javában zajlik az iszapbirkózás. A Liberális Párt egyetlen képviselője, Fodor Gábor hétfőn kijelentette, még nem döntötte el, hogy beáll-e valamelyik frakcióba, vagy független lesz. Az Együtt-PM már jelezte, ők nem kérnek Fodorból, „nem akarnak több kompromisszumot kötni”. A DK még nem szólalt meg. Az MSZP viszont kapacitálja az MLP vezetőjét, hivatalosan meg nem erősített információnk szerint felajánlották: ha hozzájuk csatlakozik, akár frakcióvezető-helyettes is lehet. Fodor sajtósa, Szekula István viszont azt mondta a hvg.hu-nak, „bulvárkacsa” a hír, senkivel, semmiről nem tárgyalnak jelenleg. Ugyanakkor az MSZP-elnökségének egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta, a szövetségi megállapodásban az is benne van, ha valaki frakciót akar váltani, arra az őt eredetileg jelölő pártnak is rá kell bólintania.

„Legfeljebb egy-két dühösebb hozzászólás lesz”, az összefogás ostorozása és vita arról, mit kezdjenek a szövetséggel az EP-kampányban, illetve az őszi önkormányzati választáson – mondta a hvg.hu-nak egy, Mesterházyval szemben kritikus forrás, aki arra számít, hogy a szombati értekezleten legfeljebb a felgyülemlett gőzt eresztik ki az MSZP-sek, „földrengés nem lesz”.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Itthon

Lendvai: Mesterházy megtette, amit lehetett – videó

Lendvai Ildikó, az MSZP tagja szerint a párt elnöke, Mesterházy Attila megtette a kampányban, amit megtehetett. A hvg.hu elnöki posztot érintő kérdésére Lendvai úgy válaszolt, ez nem személyi kérdés.

Itthon

Együtt: Mesterházy a kudarc legfőbb oka

Nem hivatalos, "csak" egy háttérember mondta, de az Együtt-PM-nél az a vélemény, hogy kár volt a Kormányváltók közé állni. Az EP választásra a szocialistáktól külön készülnek.

MTI Itthon

Mesterházy: Nem fordult meg a fejemben, hogy lemondjak

A baloldali összefogás pártjai arra számítanak, hogy a politikai események centruma a parlamenten kívülre kerül, ezért nem feltétlenül a parlamenti frakcióra építik a szakmapolitikát – mondta Mesterházy Attila az ATV-ben. A három választást az összefogás élén szeretné végigcsinálni az MSZP elnöke. Szerinte a kormányváltók fő ellenfele a választáson a közöny volt.

hvg.hu Itthon

Mesterházy: "elemzünk, értékelünk és megyünk tovább"

Mesterházy szerint hiába veszített több százezer szavazatot a Fidesz négy év alatt, ez kevés volt ahhoz, hogy "ellensúlyozzák az igazságtalan választási törvény aránytalanságait" a vasárnapi választásokon. Az MSZP elnöke már az európai parlamenti választásokra készül.

Magyarországon tárgyal csütörtökön Orbán és a CDU elnöke

Magyarországon tárgyal csütörtökön Orbán és a CDU elnöke

Freund Tamás: Próbálom elérni, hogy Orbán fogadjon, ez még nem sikerült

Freund Tamás: Próbálom elérni, hogy Orbán fogadjon, ez még nem sikerült

Azték palota maradványaira bukkantak Mexikóváros főterén

Azték palota maradványaira bukkantak Mexikóváros főterén