Sikerült megfékezni a járványt a szegedi koraszülött-intenzíven

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jobban vannak azok a csecsemők, akiket megfertőzött a tüdőgyulladást okozó baktérium. Hárman már lekerültek a lélegeztetőgépről, hamarosan a betegfelvételi zárlatot is feloldhatják.

A négy Klebsiella baktériummal fertőződött csecsemő közül hárman lekerültek a lélegeztetőgépről, és a lélegeztetett negyediknek is javult az állapota – írja a keddi Magyar Nemzet Szabó Gáborra, a Szegedi Tudományegyetem rektorára hivatkozva.

Leghamarabb szerdán állapítható meg, hogy fel lehet-e oldani a betegfelvételi zárlatot a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának koraszülött-intenzív osztályán, ahol korábban Klebsiella pneumoniae-fertőzést fedeztek föl – mondta Veszelovszki Andrea helyettes megyei tiszti főorvos a lapnak.

A Klebsiella pneumoniae tüdőgyulladást okoz, megjelenése kórházi körülmények között nem ritka. Felnőtteknél is előfordul, de ott nem okoz nagyobb problémát, míg a kis súlyú koraszülöttek szervezetét rendkívül megterhelheti.

Mint arról beszámoltunk, a legyengült szervezetre veszélyes baktérium egy halálesetet is okozott az osztályon. A szegedi klinika az első gyanús jelre intézkedett, és értesítette a hatóságokat. Egy miskolci kórházban tavaly kilenc koraszülött vesztette életét a baktériumfertőzés következtében.