Magyar Nemzet: Megbukott a Mazsihisz-bojkott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint négyszázan pályáztak a Holokauszt Emlékév kapcsán kiírt pályázatokra, és "csak" 42 pályázat esetében döntöttek úgy a győztesek, hogy nem veszik fel a támogatást. Ez a források valamivel több mint tíz százalékát érinti - írja a Magyar Nemzet, miközben a legnagyobb hazai zsidó szervezetek tízmilliós támogatásokat hagynak a kasszában.

Bár a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) a Szabadság téri emlékmű-projekt kapcsán kinyilvánította, hogy nem kér a holokauszt megemlékezésére szánt állami pályázati forrásokból, ahogy nem vesz részt a kormány által szervezett emlékév programsorozatán sem, a Civil Alap pályázatiank többségét a bojkott nem érte el.

Mint a Magyar Nemzet szombati számában közölte, mindössze 42 pályázat esetében döntöttek úgy a civilek, hogy nem tartanak igényt a kormány támogatására, ami a rendelkezésre álló keret valamivel több mint 10 százalékát érinti.

Hivatalosan 26 pályázat esetében jelezték a győztesek, hogy lemondanak a pénzről, 16 esetben pedig felmondás nélkül egyszerűen csak visszautalták a pénzt. Az előbbiek közé tartozott az Alapítvány a Budapesti Dohány utcai Zsinagógáért (20 millió forint a zsinagóga kertben lévő temető fejlesztésére), az utóbbiak közé pedig a Zsidó Levéltár (22 millió forint, a Németországba elhurcolt magyar zsidókkal kapcsolatos kutatásokra) és a Budapesti Zsidó Hitközség (24 millió forint kulturális eseménysorozatra)