Jócskán átszabták az újbudai körzethatárokat

Jócskán átszabták az újbudai körzethatárokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Drasztikusan átszabták az önkormányzati választókörzeteket a XI. kerületben, ahol az ellenzék szerint a kormányoldal az április 6-i országgyűlési választások eredményei alapján húzta meg az új határokat, hogy felhígítsa a kevéssé fideszes körzeteket - írt az Index.

A városrészekhez igazodó felosztás helyett furcsa új körzeteket alakítottak ki a XI. kerületben, néhol három, eddig teljesen elkülönülő kerületrészt vonnak egybe - írta az Index. A portál szerint néhány önkormányzati határozatból derült ki, hogy a választási iroda döntést hozott az kerület egyéni önkormányzati képviselői körzeteinek átszabásáról.

A változtatással kapcsolatban Görög András, az MSZP újbudai képviselője nyújtott be interpellációt a kerületi jegyzőhöz. Azt kérdezte Horti Istvántól, a XI. kerület jegyzőjétől, hogy valójában miért volt szükség a körzethatárok módosítására, ha csak néhány helyen volt probléma a választópolgárok számának elosztásával, miért kellett az összes körzetet átalakítani.

Görög szerint azt is tisztázni kell, miért vágták például három részre a 10 ezer lakosú Gazdagrétet, vagy miért hoztak létre olyan választó körzetet, amely egyszerre foglalja magában Kelenföld, Albertfalva és Kelenvölgy egyes területeit. A szocialista önkormányzati képviselő az Indexnek azt mondta, korábban az ilyen változtatások előtt kikérték az összes párt véleményét, most azonban teljesen kihagyták az előkészítésből az ellenzéket.

Ellenzék körökben azt állítják, hogy a felosztás kifejezetten az áprilisi eredmények figyelembe vételével készíthették - állította a beszámoló.

A portál idézi az ellenzékhez közel állónak tartott Szentimreváros blogot, amely szerint az átalakítás klasszikus gerrymandering, azaz olyan változtatás a körzethatárokon, amely kifejezetten a hatalmon lévők választási esélyeit növeli. "Létrejöttek olyan önkormányzati választókerületek, amelyek 3-4 városrészt is magukba foglalnak, szétszabdalnak történelmi városrészeket akár 3-4 részre is, valami egészen más szempontok és érdekek miatt" - írta a blog.

Újbuda városrészei és az új körzetek
©

A bejegyzés szerint "elosztják, pontosabban felosztják a gazdagréti ellenzéki szavazókat az egészen más politikai nézeteket valló sas hegyi és sasadi választók között". "Milyenek is ezek az új körzetek? Jók. Mármint a kormánypártoknak. Nem kicsit, nagyon" - tették hozzá.

Horti István kerületi jegyző az Indexnek azt mondta, az MSZP-sek állításával szemben nincs szó arról, hogy felforgatták volna a teljes rendszert, legfeljebb „a körzethatárok feléhez nyúltak hozzá”. Szerinte az „erősen politikai ízű támadás” megváltoztatta némileg a menetrendet, mert az önkormányzati választás ügyeivel csak május végén terveztek foglalkozni, akkor tették volna közzé a térképet is, most az uniós választás előkészületeit kell befejezni.

A jegyző szerint a változtatások háttere az, hogy 2013-ban megváltoztak az országgyűlési körzetek, a kerületben az addigi három helyett „másfél” körzet maradt, így a parlamenti körzet néhol kettévágott szavazóköröket is. Az létszámeltérések miatt így a továbbra is meglévő 118 szavazókörből kellett „kisakkozni” egy minden szempontnak megfelelő rendszert.