Marx és a holokauszt is szerepelt a történelemérettségin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A bolsevik diktatúráról, a rendszerváltásról és az 1989-es alkotmányról, a magyarországi holokausztról, Marxról és a liberalizmusról, az ókori kultúráról, valamint a közép-európai országok 2001 és 2009 közötti gazdasági teljesítményéről is kaptak kérdéseket a diákok a középszintű töriérettségi első, rövid feladatokból álló részében – tudta meg az eduline.hu.

A középszintű töriérettségi két részből áll, először 10-12 rövid feladatot kell megoldani, ezek a szaknyelv ismeretét, a tárgyi tudást ellenőrzik, általában szövegeket, képeket vagy diagramokat kell értelmezni – idézte fel az eduline.hu.

A második rész nyolc esszéfeladata közül hármat kell kiválasztani és megoldani, egy témának az egyetemes történelemhez kell kapcsolódnia, kettőnek pedig a magyar történelem megadott korszakaihoz. Utóbbi két téma közül az egyikről rövidebb (70-90 szavas), a másikról pedig hosszabb (150-160 szavas) fogalmazást kell írni.

A történelemérettségi után az eduline.hu a nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásokat is közzétetszi, illetve percről percre tudósít a vizsgáról.