szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy ezren gyűltek össze hétfőn este 6 órára a Kossuth térhez az Origo főszerkesztőjének kirúgása miatt. A tüntetők a reklámadó ellen is tiltakoznak, valamint a civil szervezetek és a sajtószabadság mellett állnak ki. A beszédek után a résztvevők Budára vonultak a Magyar Telekom székházához, ahol a szónok a Magyar Telekomhoz hasonló, a kormánnyal együttműködő korrupt cégek bojkottjára szólított fel.

"Ki az a Lázár János?" címmel hirdetett meg tüntetést hétfőn este 6 órára az Alkotmány utcába a Kossuth térhez a Kettős Mérce blog, valamint a Humán Platform. A tüntetést a reklámadó ellen, a civil szervezetek mellett szervezték, valamint a tüntetéssel kívánnak tiltakozni ismét az Origo főszerkesztőjének, Sáling Gergőnek a múlt heti kirúgása ellen.

Helyszíni tudósítónk szerint az Alkotmány utcában mintegy ezren gyülekeztek este 6 óra körül, a tüntetés kezdete előtt, a tömeg az első keresztutcáig ért. A beszédek kezdetekor a tüntetők azt kiabálták: "Szabad ország, szabad média". A tüntetés első szónoka a színpadon mondta le a Magyar Telekomnál az előfizetését, majd Ferencz Gábor, az Átlátszó.hu munkatársa beszélt arról, hogy az Alkotmánybíróság, valamint az egyéb fékek és ellensúlyok lebontása után a kormány most a sajtót akarja lebontani, mint utolsó akadélyt a Nemzeti Együttműködés Rendszere előtt.

©

Ferencz azt mondta, bár korábban azt hitték, hogy egy tőkeerős tulajdonos megvédeni az újságírókat, ma már öncenzúra működik. Mint mondta, hamarosan 2017 lesz és Lázár János lesz a miniszterelnök, de "ezt ne várjuk meg, és tegyük együtt szomorúvá Lázár Jánost". Ferencz Gábor Gyurcsány Ferencre utalva azt mondta: "mondta már azt miniszterelnök, hogy lehet tüntetni, de majd megunják és hazamennek. A miniszterelnökök ennyit mondanak a demokráciára." A közönség soraiban a Demokratikus Koalíció hívei erre tilatkozó kiabálásba kezdtek.

©

Lóránd Zsófia, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen (NANE) civil szervezet képviselője azt üzente Lázár Jánosnak minden kilistázott szervezet nevében, hogy nem mennek el, hanem tovább fognak dolgozni azért, hogy biztonságosabb legyen Magyarországon gyereknek, nőnek, határon túlinak, romának, vagy melegnek lenni. Mint mondta, a civil szervezetek úgy kellenek az országnak, mint egy falat kenyér, de eközben nincsenek forrásaik. Hozzátette, egy egész államapparátus nézi tétlenül azt, hogy nőket és gyerekeket bántalmaznak, az ő szervezete ez ellen küzd. Mint ismert, a kormány nyilvántartott egy listát a "problémás", ellenzéki kötődésű civil szervezetekről, ezt a 444.hu hozta nyilvánosságra.

Hammer Ferenc szociológus, az ELTE média tanszékének oktatója egy pálmafás ingben arról beszélt a színpadon, hogy a hatalom célja elszigetelni a civileket és a médiát, hogy mindenki úgy érezze, egyedül van. "A zord idők ellenére nevessünk a dolgokon" - tette hozzá. Hammer idézett a Kontroll Csoport zenekartól is, mint mondta, 'aki mellettetek áll, az a mi emberünk".

Budára indultak a tüntetők

A hvg.hu munkatársai a tüntetők között látták Tamás Gáspár Miklóst, Bródy Jánost, Kulka Jánost és Bauer Tamást is, a tömeget nem csak fiatalok alkotják, idősebbek is vannak közöttük, de sokan érkeztek biciklivel. A politikusok közül feltűnt a PM-es Szabó Rebeka és Szabó Tímea, valamint az Együttes Gulyás József is. A tüntetők között járó aktivisták pénzt szedtek a rendezvény költségeire, kihelyezett laptopoknál pedig a Kettős Mérce hírlevelére lehetett feliratkozni.

©

A beszédek elhangzása után, háromnegyed 7 körül a tüntetők elindultak Budára, az Origo tulajdonosának, a Magyar Telekomnak a székházához, ahol meg akarják kérdezni, az Origo Zrt. tulajdonosa vajon hozzájárult-e, és ha igen, miként, az Origo főszerkesztőjének leváltásához.

A vonuló tüntetők azt skandálják, hogy "Szabad ország, szabad média", majd többen rázendítettek a Kossuth-nótára, míg mások a "Kicsit szomorkás a hangulatom máma" című slágert éneklik. A menetet mintegy tucat rendőr, és ugyanennyi rendőrségi kisbusz követi. Helyszíni tudósítónk szerint bár az induláskor többen lemorzsolódtak, a vonulás során néhány százan csatlakoztak a tüntetőkhöz. Az Alagútban a tüntetők egy dalt is elénekeltek, melynek a refrénje az volt: "Lázár János tűnj el".

A kormánnyal együttműködő cégek bojkottjára szólították fel a tüntetőket

A tüntetők este nyolc előtt nem sokkal érkeztek meg a Magyar Telekom székházához, amely előtt rendőrök sorakoztak fel egy laza láncban. A tüntetők azt skandálták, hogy "Nem kell Orbán, nem kell Lázár, szabad népnek nem kell császár".

A székháznál Schönberger Ádám szólalt fel, és miközben a Lázár Jánosról szóló, kifogásolt kinyomtatott cikkeket kiosztották, a szónok mindenkit felszóltott a kormánnyal korrupt módon együttműködő cégek bojkottjára, de konkrét cégneveket nem említettek a Magyar Telekomon kívül. A tüntetés ezután hivatalosan véget ért.

Mint ismert, a tavaly novemberben az Origo élére kinevezett Sáling Gergőnek múlt kedden mondtak fel váratlanul, a 444.hu akkor azt írta, hogy a főszerkesztőt azért mozdították el, mert szolidaritást vállalt a kormánypártok választási eredményvárójáról kitltott lapokkal, valamint engedélyezte a Lázár János külföldi kétmilliós hotelszámláival kapcsolatos cikkek megjelenését. A lap cáfolta az információt, Sáling pedig egyelőre nem nyilatkozhat az ügyről.

Még aznap mintegy kétezren tüntettek a kirúgott főszerkesztő mellett, azóta a lapnál többen is felmondtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"