A karhatalmi fellépés után a Helsinki kiszáll a kormány kerekasztalából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A civil szervezetek kormányzati vegzálása miatt kiszáll a kormány által az ENSZ javaslatára összehívott Emberi Jogi Kerekasztalból a Magyar Helsinki Bizottság.

"Nem leszünk fügefalevél a látszatdemokrácia intézményén" – ezzel magyarázta a Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet, hogy kiszáll a magyar kormány által az ENSZ javaslatára összehívott Emberi Jogi Kerekasztalból. A jogvédők azt követően döntöttek úgy, hogy hétfőn rendőrök tucatjai szállták meg a kormánykritikus szervezeteket is támogató Norvég Civil Alap pénzeit kezelő magyar Ökotárs Alapítvány irodáit.

A Helsinki Bizottság levélben írta meg Répássy Róbertnek, az igazságügyi miniszérium parlamenti államtitkárának, hogy tiltakozásul "az elmúlt időszak civil társadalmat megbélyegző kormányzati kijelentései és különösen a hétfői nap demonstratívan megfélemlítő rendőrségi fellépése ellen" kilépnek a kerekasztalból.

A levélben felidézik, hogy bár a kerekasztal eredeti célja az lett volna, hogy a kormányzati szereplők intézményesített, rendszeres konzultációt folytathassanak az emberi jogok magyarországi érvényesülését vizsgáló civil szervezetekkel, nem folyt érdemi, szakmai párbeszéd, egy adott témához kapcsolódó jogszabálytervezetekről például sohasem kérték ki a civilek véleményét. (Kivételként említik a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés lehetőségeit tárgyaló csoport, ahol korrekt, kézzel fogható eredményeket hozó megbeszélések folytak.)

Konstruktív párbeszédre nincs esély ott, ahol Orbán Viktor külföldi érdekeket kiszolgáló, „fizetett politikai aktivistáknak” tekinti az emberi jogokért és alapvető jogállami elvekért szót emelő civileket, és ahol – egy állandóan változó gyanúsítások alapján folyó büntetőeljárásban – olyan módon és létszámban száll ki a rendőrség – a nyomozó hatóságokkal egyébként együttműködő – civilszervezetekhez, amelynek más célja, mint
az érintettek megfélemlítése, nemigen lehet – írják, jelezve, hogy ilyen körülmények között nincs más választásuk, mint lemondani a tagságot.