Hazajön a magyar feleségét fogvatartó férfi?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Könnyen előfordulhat, hogy távollétében fogják elítélni azt a francia férfit, aki magyar feleségét évek óta nem engedte haza Bora Boráról. Vádat emeltek ellene, amiért rendszeresen bántalmazta az asszonyt és közös gyermeküket se engedte haza, és Bora Boráról próbálják megidézni a magyar bíróság elé.

Egyetlen ismert címe van, méghozzá Bora Borán annak a férfinek, akit személyi szabadság megsértésének bűntettével és más súlyos bűncselekményekkel vádolnak. Így onnan próbálják megidézni a magyar bíróság elé, miután pénteken pénteken a vádhatóság bejelentette, hogy a II. és III. Kerületi Ügyészség a Bora Bora-ügyként ismertté vált büntetőügyben benyújtotta a vádiratot.

„A vádlott jelenleg külföldön, a hatóságok előtt ismert helyen tartózkodik; így ismert lakcíméről a bíróság által – a bírósági gyakorlatnak is megfelelően – idézhető” – válaszolta kérdésünkre Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője. Ha nem veszi át az idézést, illetve az bármilyen okból visszajön, akkor lehetőség van arra, hogy távollétében folytassák le ellene az egész büntetőeljárást, kérdés, hogy az így megszületett ítéletet hogyan fogják utána végrehajtani.

A vádirat szerint a francia állampolgárságú vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született. Házasságuk azonban ezt követően megromlott, a férfi 2009 áprilisa és 2011 novembere között rendszeresen – több esetben kiskorú gyermekük előtt – bántalmazta a sértettet.

A vád szerint 2011 őszén a férfi tudomást szerzett arról, hogy a sértett a válást fontolgatja, ezért azzal az indokkal, hogy tegyenek kísérletet házasságuk rendbehozatalára, meggyőzte feleségét, hogy utazzanak pár hónapra Bora Borára. A vádlott azonban itt is tovább bántalmazta a sértettet, majd azért, hogy megakadályozza azt, hogy a nő elhagyja, jogtalanul elvette és elrejtette a sértett és közös gyermekük magyar útlevelét. A vádlott ezáltal megakadályozta a sértettet abban, hogy Francia Polinézia területét elhagyja, tartózkodási helyét szabadon megválassza, és ezzel személyi szabadságától megfosztotta.

A kerületi ügyészség a férfit más bűncselekmények – egyebek mellett kiskorú veszélyeztetésének bűntette – mellett jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolja, amely bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a tárca egykori vezetője, Navracsics Tibor többször egyeztetett a francia szaktárcával a csendes-óceáni Bora Bora szigetén rekedt asszony ügyében.