A Fidesz mindent vitt a kampányban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megdöbbentő különbségek tapasztalhatók a Fidesz javára az önkormányzati választási kampányköltségekben a Transparency International Magyarország, az Átlátszó.hu, a K-Monitor, és a Political Capital számításai szerint.

A Transparency International Magyarország, az Átlátszó.hu, a K-Monitor, és a Political Capital közös sajtótájékoztatóján bemutatott adatok szerint megdöbbentő különbségek tapasztalhatók a Fidesz javára az önkormányzati választási kampányköltségekben. Számításaik szerint a 2 milliárd forintos kampányban 900 millió forint közpénzből támogatta a kormány és kormánypárti önkormányzatok a Fidesz polgármester- és képviselőjelöltjeinek győzelmét. A fennmaradó 1,1 milliárd forint a pártkasszát terhelte, de ez is több, mint a parlamenti ellenzéki pártok összes kampányköltése, ami 750 millió forint összesen.

Az egykori Összefogás pártjainak (DK, Együtt, MLP, MSZP, PM) kampánya 418 millió forint volt az önkormányzati választásokon, a Jobbik 280 milliót, az LMP 50 milliót költött. A hirdetési költségeket listaárak alapján kalkulálták – ismertette az módszereket Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója.

A főbb trend ismét az óriásplakát volt, a Fidesz 665 millió forint értékben hirdetett óriásplakátokon. A kormánypárti jelölteket támogató kormánypropaganda 830 millió forintjába került az adófizetőknek. A plakátok elsősorban a rezsicsökkentésről, a banki elszámoltatásról szóltak, valamint a „Magyarország összefog” szlogennel lehetett a gyakran találkozni, nem a helyi politika határozta meg a plakátokat.

A kormánypárti önkormányzatok 30 millió forint közpénzt költöttek jelöltjeik sikeréért, összességében a 9500 plakát így hatszorosan meghaladta a többi parlamenti pártét együttvéve, a baloldalnak 700, a Jobbiknak 824, az LMP-nek csupán 47 plakátja volt.

Azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy a pártok a reklámokért mennyit fizettek, a párt- és kampányfinanszírozás alulszabályozott hazánkban. Az óriásplakátok listaáraiból a pártoknak adott kedvezmények rendszere jelenleg átláthatatlan, a későbbi közleményükben ezt a korrupció melegágyának tekintik szervezetek.