Magyar Narancs: Orbánt levegőnek nézték Litvániában

Magyar Narancs: Orbánt levegőnek nézték Litvániában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar miniszterelnököt nem hívták, mégis elment a litván fegyveres erők napjára múlt vasárnap. A helyi politikusok tüntetően levegőnek nézték az Oroszországgal cimboráló kormányfőt, és litván újságírók sem kértek tőle interjút -- írja a Magyar Narancs helyi lapokra hivatkozva. Orbán látogatásának apropója, hogy magyar katonák is részt vesznek egy litván nemzetközi hadgyakorlaton.

Nem hívták, mégis ott volt a litván fegyveres erők napján rendezett múlt vasárnapi díszszemlén Orbán Viktor magyar miniszterelnök Litvániában. Helyi beszámolókra hivatkozva a Magyar Narancs online azt írja, hogy Orbánt a helyi politikusok tüntetően levegőnek nézték, bár csak néhány lépésre állt tőlük. A lap szerint Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikája lehet a hűvös fogadtatás oka.

A Narancs szerint sem kormánypárti, sem ellenzéki politikus nem tárgyalt a magyar miniszterelnökkel Vilniusban, interjút nem kértek tőle, és a helyi sajtó egy része "arcátlan tolakodásnak" nevezi, hogy megjelent a rendezvényen, egy olyan anyagban, ahol az internetadó elleni első tüntetésről is hírt adnak. Litván politikusok szerint a magyar miniszterelnök pr-célokból tett látogatást a díszszemlén.

©

A litván szereplésről szóló MTI-hírben sem írnak arról, hogy Orbán bárkivel is találkozott volna Vilniusban. A kormányfő a felvonulás után az eseményen részt vevő magyar szakasz katonáival találkozott, majd magyar újságíróknak nyilatkozott a védelmi költségek emeléséről, a Litvániában tartott nemzetközi hadgyakorlatról, amelyen magyar katonák is részt vesznek, valamint az ukrán válsággal összefüggő biztonsági helyzetről.

Orbán Viktor Facebook-oldalán videót is közzétettek a vilniusi látogatásról. A videón Orbán katonákkal beszélget egyebek mellett arról, hogy a katonaság férfias dolog.