Hivatalos: Február 22-én választanak új képviselőt Navracsics helyére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február 22-ére tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében a Nemzeti Választási Bizottság csütörtökön. Az érintett 25 Veszprém megyei település választópolgárai az uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt.

Navracsics Tibor az áprilisi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es egyéni választókerületében szerzett mandátumot. A képviselőt november 1-jétől uniós biztossá nevezték ki, így október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselő egyéni választókerületi mandátumról mondott le, így időközi választást kell tartani a választókerületben.

Az időközi választás időpontját az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslata alapján hivatalosan az NVB-nek kell kitűznie, a veszprémi választási bizottság február 22-ére tett javaslatot.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre kell kitűzni – így számolva február 22-e volt az utolsó dátum, amire ki lehetett írni a választást.

A választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nincsenek Magyarországon, február 14-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül egyik településről a másikra lehet átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani.

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

A februári szavazás azért fontos, mert a Fidesz technikai értelemben elveszítheti kétharmados parlamenti többségét, ha nem a kormánypárt jelöltje szerez mandátumot.

A lehetséges jelöltekkel kapcsolatban több név forog már az interneten és a médiában: felmerült Török Gábor politikai elemző indulása, de ő csütörtökön jelezte, hogy mégsem tervez ilyet. Állítólag Simicska Lajos is elgondolkodott az induláson, és meg nem erősített hírek szerint Navracsics Tibor titkára, a 33 éves Ovádi Péter lehet a Fidesz jelöltje.