Pintérék szerint az idei ünnepek nyugodtabbak voltak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Belügyminisztérium (BM) szerint Magyarország 2014-ben a korábbi évekhez képest nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb közbiztonsági körülmények között töltötte az év végi ünnepeket.

A tárca ezt szerdán közölte az MTI-vel, miután a Jobbik szóvivője sajtótájékoztatón azt mondta: az ünnepek alatt elkövetett erőszakos bűncselekmények is az mutatják, hogy a kormány nem javította a közbiztonságot. Mirkóczki Ádám kitért arra, hogy egyre gyakoribbak az erőszakos bűncselekmények, különösen a nők és a fiatalkorúak elleni bántalmazások, miközben a rendőrség "pénzbehajtással" van elfoglalva, a bűnügyi statisztikákat pedig "kozmetikázzák".

Kijelentette: a megoldást pártja régóta hangoztatott javaslatai jelenthetnék, például az, ha a szexuális bűncselekmények elkövetőit hormonkezelés alá vetnék, emellett olyan börtönöket hoznának létre, ahol az elítéltek ledolgozzák fogva tartásuk költségét.

A BM a közleményében kiemelte: 2014. december 1. és 2015. január 5. között az ismertté vált erőszakos bűncselekmények száma az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva 14 százalékkal csökkent. A rendőrség a korábbiakat meghaladó mértékben volt jelen a polgárőrséggel közösen a közterületeken - írták, hozzátéve: a büntetés-végrehajtás intézményeiben a munkaképes fogvatartottak minden korábbit meghaladóan járultak hozzá fogva tartásuk költségeihez.

A minisztérium közölte továbbá: félrevezető a politikus "pénzbehajtásról" tett kijelentése, mivel a helyszíni és a közigazgatási bírság, valamint a szabálysértési feljelentés által érintettek száma 2014-ben a 2010-es adatokhoz viszonyítva 834 ezerrel csökkent. Emlékeztettek arra, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága 2011-ben már elutasította a Jobbik két országgyűlési képviselőjének, Bana Tibornak és Mirkóczki Ádámnak azon törvényjavaslatát, amely a szexuális bűnelkövetők gyógykezelésére teremtett volna lehetőséget.