Szijjártó: kedden is mentettek magyarokat Jemenből

Szijjártó: kedden is mentettek magyarokat Jemenből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jelenleg kilenc magyar van még Jemenben, akik el akarják hagyni az országot, ahol síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök erői ellen. Kedden is folytatódott a magyarok evakuálása, két család megérkezett Kartúmba.

Kedden folytatódott a magyarok evakuálása Jemenből – mondta a külügyminiszter kedden az M1 Ma este című műsorában. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy további részleteket csak szerdán közöl, miután a kimenekítettek biztonságos helyre érkeztek. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium késő esti tájékoztatása szerint Szijjártó Péter szerdán reggel 9.30-kor doorstep sajtótájékoztatón számol be a jemeni magyarok kimenekítésének legfrissebb fejleményeiről a minisztériumban. 

Szijjártó Péter az MTI-nek hétfőn Barcelonából nyilatkozva elmondta, hogy információk alapján 14 magyarról, illetve magyar családok tagjairól lehet tudni, akik el akarják hagyni Jement.

A tárcavezető a Kossuth rádió 180 perc című műsorában szerda reggel további részleteket árult el: kedden két magyar családot, összesen hat embert mentettek ki Jemenből, valamennyien szerencsésen megérkeztek Kartúmba. Korábban harminc magyart tudtak sikeresen evakuálni. Akkor úgy tudták, már csak hat magyar van Jemenben, de a helyzet súlyosbodásával egyre többen jelentkeztek. "Jelen tudásunk szerint kilenc magyar van még Jemenben" – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter emlékeztetett: vasárnap 26-an érkeztek Jemenből Kartúmba, őket a helyszínen a kairói magyar nagykövetség első beosztottja, a helyi tiszteletbeli konzul és a helyi magyar kereskedőház munkatársai fogadták. Tájékoztatása szerint mindannyian jól voltak, köztük a hetedik hónapban lévő állapotos nő és a gyermekek is. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a mentőakció végrehajtásának költsége a jelenlegi számítások alapján mintegy ezer dollár személyenként. 

Szijjártó Péter felidézte: a vasárnapi információik alapján még hatan voltak Jemenben, akik magyarok vagy magyar családok tagjai. Azonban ahogy romlik a helyzet, egyre többen jelentkeznek olyanok, akik eddig ezt nem tették meg.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorításáért és a törvényes hatalom helyreállításáért március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.