Lázár: aki a Balatonhoz megy, az nem vásárol, hanem pihen
percről percre

Lázár: aki a Balatonhoz megy, az nem vásárol, hanem pihen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még idén jön az e-kártya, új híd épül a Dunán, csökken a bürokrácia.

1 2
Sorrend megfordítása

Az állami egészségügyben privát tőke ne legyen

Egészségügyben az állami szerepvállalás növelése. Mit értenek ez alatt – kérdezte a Magyar Hírlap újságírója. Állami pénzből állami eszközökkel működtetett egészségügyben nem szerencsés, ha a privát tőke ott van – válaszolta Lázár. Ezen kívül senkit nem korlátoznak, hogy a piacon megjelenjen, csak ne az állami egészségügyi intézményeknél.

Habony üzlettársa Lázár előtt nem ismert

Milyen kapcsolat van a kormány, a Fidesz és Habony angliai üzlettársa között? – vetették fel. Lázár János azt felelte, hogy nincs tudomása Arthur J. Finkelsteinről, ő nem ismeri.

Megtörtént az M4-es szerződéseinek felbontása

Az M4-es autópályával kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szerződést felbontották. A kormány május 31-ig megtárgyalják, hogy Szolnokot milyen nyomvonalon köti össze az autópályával. Erről a miniszterelnök a következő hetekben tárgyal majd a város vezetőivel.

Lázár szerint a reklámadó is rendben van

Arra a felvetésre, hogy reklámadóval kapcsolatban több elemzés megjelent, ami szerint nagyon súlyosan érintheti a piacot, annak szereplői ellehetetlenülhetnek, Lázár János kijelentette, hogy a javaslat világosan fogalmaz, 100 millió forint felett 5,3 százalék lesz, amiről az Európai Bizottság is azt mondta, hogy mindenki számára megfizethető.

Lázár: megakadályozzák a menekültek szétdobását

A következő újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy a 307 migráns befogadása miatt nem vált-e okafogyottá a nemzeti konzultáció. A menekültek kvóta alapján történő szétosztását Magyarország meg akarja akadályozni – jelentette ki Lázár. Szó nem lehet erről, nem így lesz, ennek a rendszernek a keretében nem fog senki idejönni – hangsúlyozta Lázár János. Tavaly 43 ezer, 2012-ben 2500 menekültkérelmet adtak be – ismertette a számokat a Miniszterelnökség vezetője.

Transzparencia érdekében nemzetközi menedzserek vennék át Paks 1. vezetését

2026-ig mennyi pluszzsetont kell a Paks 2.-be beletolnia az országnak – így szólt a következő újságírói kérdés. Lázár azt mondta, hogy Paks 1. működési költségeit a kormány szeretné tisztázni, hogy az ott bemutatott árképletek milyen költségekkel vannak megterhelve. A transzparencia növelése érdekében, hogy Paks 1.-et gazdaságosabban működtessék, a kormány arra az elhatározásra jutott, hogy nemzetközi menedzsereket vonnak be, pénzügyi, személyzeti vezetőt és vezérigazgatót keresnek. Paks 1. működtetése hatással lesz Paks 2.-re is, amely 12 milliárdos beruházás.

Lázár: igaza van Vargának és Matolcsynak is

A bankadó következő évekbeli csökkentésére a kormány ígéretet tett, az EBRD-vel erről megállapodott, ettől nem lehet eltérni – mondta Lázár a Matolcsy György és Varga Mihály között kialakult vitáról. Hozzátette, ugyanakkor Matolcsy meglátásai alapján az Erste Bankkal 500 millió forint hitelkihelyezésben egyeztek meg.

Aki a Balatonhoz megy, nem vásárolni megy

A kivándorlók aránya 1993 óta nem volt olyan magas, mint most. Mit tesznek ez ellen? – vetette fel a Tv2 riportere, aki a vasárnapi zárva tartás enyhítéséről is érdeklődött. Egymillió munkavállaló dolgozik vasárnap – ezen akar enyhíteni a kormány – válaszolta Lázár János. Megjegyezte: az enyhítésen nem gondolkodnak. Aki a Balatonhoz megy, nem vásárolni megy, hanem pihenni, így nem látom a sérelmüket – tette hozzá. A vasárnap dolgozók érdeke is az, hogy ne kelljen dolgozniuk. A kivándorlással kapcsolatban a miniszter azt hangsúlyozta, hogy akik kint dolgoznak átmenetileg – önmaguk kizsákmányolásával – mintegy 2 milliárd eurót küldenek haza. A határát mi magunk nyitottuk meg – jegyezte meg.

Megújul a közigazgatási rendtartás

Új közigazgatási rendtartást vezetnének be. Célja a bürokrácia csökkentése, társadalmi egyeztetés lesz benne. Érinteni fogja a bírósági struktúrát is. A választópolgárok számára garancia lenne arra, hogy az ügyeik rövid idő alatt lezáruljanak. A költséges állami ügyvédi megbízások helyett bevezetnék azt, hogy az állam képviselete az állam kötelessége lenne. Ezt a Kincstári Jogügyi Igazgatóság munkatársai végeznék el.
1 2