Saját magát buktathatta le Gömöri: mégis törvénytelenül kapott milliókat?

Saját magát buktathatta le Gömöri: mégis törvénytelenül kapott milliókat?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Hetek óta hajtogatja Gömöri Zsolt, a paralimpiai bizottság elnöke és Deutsch Tamás alelnök, hogy szabályos volt a szervezet körüli botránysorozatot elindító végtörlesztési támogatás. Még akkor is ezt mondta, amikor visszafizette a pénzt. Csakhogy a hvg.hu birtokába került egy dokumentum, amit maga Gömöri írt alá, és eszerint arra hivatkozva rúgja ki egykori gazdasági igazgatóját: ő tehet arról, hogy a neki és több kollégájának adott többmilliós támogatás szabálytalan volt. A bizottság ezt azzal magyarázta: a pénz banki átutalásának módja volt szabálytalan, és erről ez a gazdasági vezető tehet. De a hiteltörlesztéshez nyújtott támogatásról továbbra is azt állítják, hogy teljesen szabályos volt.

Mióta hetekkel ezelőtt kiderült, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) többmilliós vissza nem térítendő támogatást adott több vezetőnek, munkatársnak devizahiteleik végtörlesztésére, Gömöri Zsolt elnök folyamatosan arra hivatkozik, hogy ez teljesen szabályosan történt. Amikor bejelentette, hogy visszafizeti a végtörlesztésére kapott hárommillió forintot a szervezetnek, akkor is elmondta, hogy nem azért tette, mert ne lett volna a támogatás törvényes. Sőt, az MPB alelnöke, a támogatásra javaslatot tevő Deutsch Tamás is megvédte Gömörit és társait kifejezetten arra hivatkozva, hogy csak éltek a törvényes lehetőséggel, amit munkáltatóként a bizottság lehetővé tett számukra. „Hihetetlenül keveset keresnek, nehéz munkát végeznek, a döntés szabályszerűségét pedig könyvvizsgáló és felügyelőbizottság is ellenőrizte” – magyarázta.

Azonban a hvg.hu birtokába került az MPB ügyeiről kitálaló Kovács Brigittának, a szervezet volt gazdasági vezetőjének azonnali hatályú felmondása, amelyben ennek az ellentéte szerepel. A dokumentumban, amiben több okra hivatkozva azonnali hatállyal kirúgják Kovácsot, az szerepel: „A Felügyelő Bizottság megállapította, hogy a végtörlesztések kifizetése nem a jogszabályoknak megfelelően történt. Az ezzel kapcsolatos összes feladatot Ön látta el”. Vagyis a kifejezetten arra hivatkoznak, hogy valami nem volt szabályos a végtörlesztésnél, és többek közt ezért rúgják ki Kovácsot. A dokumentumon Gömöri Zsolt elnök aláírása szerepel.

Gömöri Zsolt egyik sajtótájékoztatója 2015 májusában
©

Valódi a hvg.hu birtokába került dokumentum – erősítette meg Kovács Brigitta, volt gazdasági igazgató, miután összehasonlította a saját példányával, amelyet nemrég vett át. Felháborítónak tartja, hogy még őt vádolja Gömöri Zsolt a szabálytalan végtörlesztések miatt, mert „nem is volt aláírási joga”. „Ráadásul, ahogy a rendőrségen is elmondtam, én utasításra cselekedtem gazdasági vezetőként” – tette hozzá.

A felmondásból kitűnő ellentmondás miatt megkerestük az MPB sajtószóvivőjét, de nem kívánta kommentálni a felmondásban szereplő hivatkozást, Gömöri Zsolt elnökhöz irányított bennünket. Gömöri Zsoltot és Deutsch Tamást hiába kerestük, végül mégis az MPB reagált egy közleményben. E szerint Kovács Brigitta maga juttatta el a médiának a felmondását, amit nem adhatnak ki, de megerősítették, hogy ez "megegyezik az MPB Irodájában fellehető iktatott, irattári példánnyal”. A felmondásnak „több oka volt, ezek együtt tették meglapozottá, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság azonnali hatályú felmondással váljon meg” tőle.

„A felügyelő bizottság célvizsgálati jelentésben világosan látszik, hogy amit Ön ellentmondásnak lát, az nem az” – közölték a hvg.hu kérdésére. Szerintük ugyanis „az elnöksége által a végtörlesztéssel és a munkáltató kölcsönnel kapcsolatos döntése jogszerű volt”, ezt Kovács Brigitta feladata volt végrehajtani gazdasági vezetőként. Csakhogy ezt ő Gömöri Zsoltnak „rossz helyre, magánszámlájára utalta, mely hibát, szabálytalanságot az MPB elnöke késedelem nélkül korrigálta azzal, hogy a megfelelő számlaszámra, a megfelelő céllal továbbutalta az összeget. Az erről szóló banki igazolást az MPB FB megvizsgálta és rendben találta”.

Megkérdeztük erről Kovács Brigittát, aki állítja: azért Gömöri Zsolt privát számlájára utalt, mert az elnök kifejezetten ezt kérte tőle, mikor jelezte felé, hogy a végtörlesztést a banknak kellene továbbítania. "Erre azt a magyarázatot adta, hogy ő már rendezte a törlesztést, ezért neki menjen a pénz" - mondta a hvg.hu-nak. Szerinte mindezt nagyon egyszerűen lehetne ellenőrizni, ugyanis Gömöri és egy másik vezetőnek volt aláírási joga, így az átutalást is nekik kellett engedélyezniük.

Gömöri tegnap még dicsérte

Az azonnali hatályú kirúgás további indokai közt még azt is felhozzák Kovács Brigittával szemben, hogy megszegte kötelezettségét, amikor a rábízott iratokat elvitte a munkahelyéről és kiszolgáltatta a sajtónak, nem kezelte bizalmasan az MPB-vel kapcsolatos "üzleti és szakmai információkat", illetve olyan magatartást tanúsított, amely "lehetetlenné teszi munkaviszonyának fenntartását", és nem vett részt a költségvetés előkészítésében.

Gömöri Zsolt interjút adott a Mandinernek, amiben szóba került Kovács Brigitta is. Arra a kérdésre, hogy a volt gazdasági vezető állítása szerint az elnök több jutalékot vett fel, mint amennyi járt volna, Gömöri azt mondta: csak azt számlázta le, amire Kovács Brigitta azt mondta, hogy rendezni lehet, a jutalékrendszerről pedig az elnökség hozott egy „szerinte jó” döntést. Válaszában az is szerepelt: „Kovács Brigittával 8-9 évet dolgoztunk együtt, és meggyőződésem, hogy szakmailag rendben volt a munkája”.

©

Az azonnali hatályú felmondás keltezése május 29-e, egy nappal azután született, hogy a felügyelőbizottság bejelentette: mindent rendben talált a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, de rögtön közölte lemondását is. Az MTI beszámolója szerint a felügyelőbizottság öt vizsgálatot folytatott le: a munkavállalók részére folyósított lakáscélú munkáltatói támogatások körülményeit, a Gömörinek a 2012-es paralimpia után kifizetett 17,5 millió forintos állami jutalmat, a Balaton Reál Kft. és az MPB között létrejött szerződés szerinti gépjármű-kártérítés ügyét, a mexikói sportszakmai látogatást és a Coca-Cola cég által nyújtott támogatás felhasználását vizsgálta, és az „MPB működését rendben találta”.

A testület az MPB elnökségéhez hasonlóan rendkívüli közgyűlés összehívását javasolta, és tájékoztatta a bizottságot, hogy a tagjai lemondtak tisztségükről. A jelentésüket az elnökség egy héttel később fogja tárgyalni, vagyis Kovács felmondása még ez előtt készült el. Gömöri már pár nappal korábban is a volt gazdasági vezetőt vádolta azzal, hogy résztvevő az MPB elleni lejáratási kísérletben, akárcsak Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, Tamás Henriette Brigitta, az MPB korábbi munkatársa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértője, Zachár Attila, az MPB közelmúltban megszüntetett erőemelő szakbizottságának korábbi vezetője, valamint Sas Sándor fekvenyomó parasportoló. 

A "jó hírnevük megvédése" érdekében jogi lépéseket tesznek 

A Magyar Paralimpiai Bizottságj egyébként pont ma adott ki újabb közleményt, amelyben arról tájékoztatnak: „megtették a szükséges intézkedéseket az elmúlt hetekben megjelent, valótlanságokat tartalmazó cikkeket megjelentető” médiumokkal szemben. Minden valótlanságokat közlő médium a napokba „megkapja a paralimpiai bizottság által megbízott ügyvédi irodától a felszólítást a helyreigazításra”, a „média túlkapásokkal szemben további jogi eljárások is indulnak – közlik – az MPB jó hírnevének megvédése érdekében”.

A hvg.hu is kapott már levelet Gömöriék ügyvédjétől, miután kikértük a szervezet bíróságnál nyilvántartott aktáját, és beszámoltunk többek közt arról, hogy a bizottság több mint egymillióért bérelte ki egyetlen napra az Iparművészeti Múzeumot, hogy közgyűlést tartson a díszteremben, majd 150 fős gálavacsorát adjon az Üvegcsarnokban.

Hozzászólások