Kicselezte a belvárosi önkormányzatot az LMP

Kicselezte a belvárosi önkormányzatot az LMP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az V. kerület tíz ingatlant adna el és bár nemzetközi pályázatról van szó, azokat csak a helyi újságban és az önkormányzati hirdetőtáblán hirdették meg. Ekkor lépett közbe az LMP, felrakták a hirdetéseket az ingatlan.com-ra. A Belváros vizsgálja az ügy jogi útra történő terelését és felháborítónak tartják az LMP "kicsinyes húzását".

A VS.hu bukkant rá az ingatlan.com-on egy olyan hirdetésre, amiben egy belvárosi, Sütő utcai 862 nm-es üzlethelyiséget adnának el 140 millió forintért, az eladó pedig a fideszes vezetésű V. kerület.  "Az V. kerületi önkormányzat a dr. Sándor Ügyvédi iroda segítségével nyilvános pályázatra bocsájtja a korábban irodaként működő kiváló adottságú üzlethelyiség tulajdonjogát. A pályázat lényeges feltételei az alábbiakban tekinthetők meg, a részletes 25 oldalas befektetői tájékoztatót kérésre e-mailben elküldjük" – olvasható a hirdetésben, amiben egy fotó sem szerepel.

©


A pályázatra július 23-a és július 30-a között lehet jelentkezni, az ajánlatokat augusztus 27-én bontják fel.

A VS.hu azt írja, nem az önkormányzat, hanem az LMP belvárosi szervezete tette fel, azért, mert a kerület az eladásra kínált ingatlanokat csak az önkormányzat honlapján, a helyi újságban, és az önkormányzati hirdetőtáblán hirdette meg, pedig nemzetközi pályázatról van szó. Az erről, valamint a jelentkezési határidő meghosszabbításál szóló LMP-s javaslatot azonban a fideszes többség elutasította – jegyzi meg a lap.

Az V. kerületi önkormányzat június 25-i ülésén döntött az ingatlanok értékesítéséről. Az eladás részleteivel a tulajdonosi, elidegenítési és lakás bizottság a július 10-i ülésén foglalkozott. Összesen tíz, jelenleg üresen nem lakás célú ingatlan értékesítésére írtak ki pályázatot. Ez az első ingatlancsomag, amelyet a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette önkormányzat értékesít – olvasható a VS cikkében.

Az V. kerületi ingatlanértékesítések miatt a Fővárosi Főügyészség április közepén hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást, Juhász Péter (Együtt) és egy magánszemély feljelentése után.A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) először megalapozatlannak találta a feljelentést, ám az ügy megszüntetésére hozott határozatot a Fővárosi Főügyészség felülvizsgálta és hivatalból hatályon kívül helyezte. A nyomozást szeptember végéig meghosszabbították.

"Kicsinyes húzás"

Belváros-Lipótváros Önkormányzata közleményben reagált a hírre. Azt írják, felháborítónak tartják az LMP "kicsinyes húzását", amivel "szándékosan vezetik félre a közvéleményt, téves adatokat közölve". Saját üzleti érdeknek tartják, hogy Csonka Krisztián a saját telefonszámát megadva hirdeti az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat, "direkt szembemenve a bizottság döntésével". Szerintük az LMP-s képviselőnek tudnia kell, hogy az egyik ingatlanra már több ízben írt ki pályázatot az önkormányzat, de eddig nem érkezett rá érdeklődő. 

Hangsúlyozzák, hogy az önkormányzatának 20/2009. (VI.02.) rendeletének 1. sz. melléklete tartalmazza a versenyeztetési szabályzatot a kerület tulajdonában álló vagyon elidegenítésére és hasznosítására vonatkozóan. A fent említett ingatlanok elidegenítésére vonatkozó pályázati kiírást a fent említett versenyeztetési szabályzatnak megfelelőn hozta nyilvánosságra az önkormányzat.

A Belváros vizsgálja az ügy jogi útra történő terelését.