Egy tucat ápoló hagyta el a Szent István kórházat

Egy tucat ápoló hagyta el a Szent István kórházat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kórház nem tartja kiugró adatnak, hogy 12 ápoló hagyja el a kórházat csak decemberben, hatan egy osztályról távoznak. Húszezer egészségügyi dolgozó már elhagyta az országot, ráadásul az utánpótlás képzése is gondokkal küzd. A hétvégén tiltakozó egészségügyi dolgozók a bérük két éven belüli megduplázását kérik.

Az I. belgyógyászati osztályt hat ápoló hagyja el a főnővérhelyettessel együtt, de a kórház más részlegeiről további hat szakképzett ápoló hagyja el a kórházat – írja az Origo. A portálnak nyilatkozó egyik nővér a 105 ezer forintos fizetését egy németországi 1500 eurós bérre váltja, elmondása szerint a hazai bérért nem szeretne egy harmadik gerincsérvet kapni.

A kórház orvosigazgatója, dr. Müller Péter szerint a mostani felmondási hullám nem kiugró adat, novemberben 32 távozó ápoló helyére 27 új érkezett – azaz öttel csökkent a létszám. "Nem állítom, hogy nem okoz problémát a csoportos felmondás" – mondta a decemberi felmondásról Müller, azonban szerinte ez nem jelenti, hogy össze kellene vonni más osztállyal, vagy bezárni a részleget. A helyettes főnővér játszott szerepet a felmondásban, évek óta pályázott a főnővéri pozícióra, de nem kapta meg, ezért egy másik fővárosi kórházba hívta át stábját.

Korábban a Szent Imre kórházat hagyta el hat altatóorvos, akik a túlterhelt munkahelyi körülmények és a rendkívül szigorú vezetőség mellett a csekély fizetésüket emelték ki. Korábban a Népszabadság számolt be róla, hogy összesen tíz megyei kórháznyi orvos hiányzik az országból, ráadásul az orvosképzés sem tudja enyhíteni a hiányt. Egyre több külföldi orvost képzünk, az egyetemek ezzel pótolják kieső bevételeiket, azonban ők szinte azonnal elhagyják az országot a képzés végén, ahogy a magyar fiatalok jelentős része is.

Az egészségügyi dolgozók a hétvégén az utcára vonultak, hogy a Képviselői Irodaháznál adják át petíciójukat, amiket az ellenzék politikusai vettek át. Az átlagosan 150 ezer forintos fizetésük megduplázását követelték a következő két évben, pontosabban: emberhez méltó fizetést. A meglehetősen szellős megmozduláson megjelent a fekete ruhás Sándor Mária is, akit a FESZ korábban radikális tiltakozásai miatt távozásra szólított fel a szakszervezetből – valamint aki az egészségügyi dolgozók sztájkjogának felszámolását is számon kérte a Fidesz-kormányon.

Az Origónak nyilatkozó egészségpolitikus, Kincses Gyula egykori államtitkár szerint a felmondások miatt a rendszer egy ház lassú pusztulásához hasonlítható, azonban sokkal beszédesebb adat, hogy 7-8 év alatt összesen 20 ezer egészségügyi dolgozó hagyta el az országot.

Hozzászólások