Századvég: Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája

Századvég: Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a bármilyen színű politikai ellenfelek leginkább a meglévő politikai trend megszilárdulásától és a magyar politika unalmassá válásától tarthatnak. Lánczi András azt is mondta, hogy "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája".

Unalmas lesz a magyar politikai élet, ha megszilárdulnak a jelenlegi trendek, ugyanakkor a balliberális pártok intellektuális háttere talaját vesztette – mondta a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke a Magyar Idők hétfői számában közölt interjúban.

Lánczi András szerint kifulladt egy olyan intellektuális, szellemi, morális trend, ami valahol a 60-as években indult el, ennek képviselői azonban már nem tudnak jól reagálni a mai világ kérdéseire.

Az elnök arra számít, hogy a választásokig hátralévő időben valamilyen jobbközép, jobboldali politikai alternatíva tud még újat mutatni gazdasági, kulturális, társadalmi értelemben. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a bármilyen színű politikai ellenfelek leginkább a meglévő politikai trend megszilárdulásától és a magyar politika unalmassá válásától tarthatnak.

Az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor nem köztársasági elnök szeretne lenni, hanem a mozgását, gondolkodásmódját tekintve inkább egy nemzetközi színtéren jelentős politikus válhat belőle. "A magyar miniszterelnök – ezt még az ellenfelei sem szokták tagadni – igen tehetséges politikus, pontosan látja a trendeket. Az elmúlt egy-két évtizedben például elmosódott a határ a nemzetközi és a belpolitika között. Ez különösen Európára igaz" – fejtette ki.

Lánczi szerint amit Orbán a menekültválság idején tett, az minden európai uniós országot, az egész európai politikát érintette, sőt még ezen túl is voltak kihatásai. Szerinte ezzel magyarázható, hogy a Fidesz így áll.

"Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája" – mondta az interjúban Lánczi, aki ez alatt azt érti, hogy olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, az erős Magyarország pilléreinek a kiépítése vidéken vagy az iparban. "Például minden külföldit, aki termelő beruházást valósít meg, tárt karokkal várunk. Erre mondják azt, hogy 'de hát ez maga a korrupció!'. Ez politikai nézőpont, itt valójában a korrupció szó mitikussá tételéről van szó" – fogalmazott.

A Századvégről szólva azt mondta: az Orbán-kormány megalakulása óta támadják az alapítványt, ugyanis ők "az orbáni kormányzás egyik fontos támasza". "Ezt a miniszterelnök nyíltan el is mondta. Tehát aki a miniszterelnököt akarja támadni, az akár kezdheti a Századvég támadásával is" – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

"Eddig sem volt titkolnivalónk"
Lánczi András nyilatkozott azzal a bírósági döntéssel kapcsolatban is, mely szerint betekintést kell biztosítani a Századvég szakértői anyagainak egy részébe. Azt mondta, a Századvégnek eddig sem volt titkolnivalója, az általuk készített anyagok a Miniszterelnökség tulajdonában vannak, és akkor sem adhatták volna ki, ha akarták volna. Hozzátette: az elmúlt 25 évben nem fordult elő egyszer sem, hogy hazai, vagy nemzetközi multicég által készített tanácsadói, kormányzati döntés-előkészítő tanulmányok nyilvánosságra kerültek volna. A mostani bírósági döntés szerinte példátlan és felháborító is, mert az anyagaik nyilvánosságra hozatala "a magyar nemzeti érdekeket sértheti" és "tönkretehet későbbi alternatív döntéseket". Hozzátette: azért szerezték meg a titkosított iratokhoz a hozzáférést, mert bármikor érkezhet olyan felkérés, aminek a teljesítéséhez minősített anyagokba való betekintés is szükséges.

 

Hozzászólások