Se tabu, se döntés nincs a Köznevelési Kerekasztalon

Se tabu, se döntés nincs a Köznevelési Kerekasztalon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kálmán Attila
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pedagógusok bérét nem emelik az egekbe, de a Klikhez hozzányúlhatnak – körülbelül ennyi derült ki a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülése után. Ennek ellenére az eseményt meglepő módon még a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is sikeresnek mondta. A másik, a nagyobb érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete nem ment el a fórumra.

Megbeszélték, hogy mit és hogyan beszélnek majd meg – röviden ennyi volt a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülése utáni sajtótájékoztató üzenete. Ezt az államtitkári posztját bukó Czunyiné Bertalan Judit már csak a kamerák mögül nézte Rétvári Bence Emmi-államtitkárral az oldalán.

Czunyiné kvázi utódját, a felsőoktatás mellé a köznevelési feladatokat is megkapó Palkovics László államtitkárt pedig az asztalfő szélére ültették, mivel a továbbiakban nem Balog Zoltán miniszter, hanem ő lesz a kerekasztal vezetője.

©

A sajtótájékoztató minden nyilatkozója sikeresnek nevezte a kerekasztal első ülését, ami a korábban bojkottot hirdető Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke esetében volt a leginkább meglepő.

Ki kell kormányozni az oktatási rendszert abból a közoktatási vészhelyzetből, amelybe az elmúlt három évben került

– magyarázta Mendrey, hogy miért ült mégis asztalhoz, a legnagyobb pedagógus-szakszervezettel ellentétben. De hozzátette, hogy egyelőre lát arra esélyt, hogy sikeres legyen a tárgyalássorozat.

A kerekasztalon főleg csak irányelveket vázoltak, és semmi nagyobb horderejű döntés nem született:

Ezeket Balog Zoltántól kezdve a Nemzeti Pedagógus Kart vezető Horváth Péteren keresztül a tiltakozást kirobbantó Herman Ottó Gimnáziumot igazgató Madarász Péterig mindenki üdvözölte.

©

A legtöbb konkrétummal Balog Zoltán szolgált:

Ami viszont biztosan nem lesz, ha Balogékon múlik:

A miniszter még a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia sokak által kifogásolt meghívását is megmagyarázta: mindenkire számítanak, aki meg akarja oldani az oktatás problémáit. Viszont türelmet is kért, ugyanis feltárta, hogy 5000 javaslatot kell átnézniük, ugyanis ennyi problémát jeleztek. Akkor valóban épp ideje volt egy Köznevelési Kerekasztalnak.

A valós változtatás szándékára annyiból lehetett következtetni, hogy az Orbán Viktor kormányfő fülébe is hatékonyan sugdosó Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott, hogy

a rendszerváltás óta megállt az idő a közoktatásban

– ennek köszönhetően az általános iskolából kikerülők közül sokan még írni, olvasni és számolni sem tudnak rendesen.

Ha viszont nem változtatunk a rendszeren, csak újabb pénzeket költünk rá, akkor semmi nem fog változni, fejezte be mondandóját Parragh.

 

Hozzászólások