Figyelem, ez a potencianövelő veszélyes lehet!

Figyelem, ez a potencianövelő veszélyes lehet!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az ÁNTSZ közölte, a Dragon Power férfiaknak szánt étrend-kiegészítőben túl sok az egyik gyógyszerhatóanyag, amely keringési és idegrendszeri problémákat okozhat.

Veszélyes étrend-kiegészítőre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az ÁNTSZ közlése szerint a "Dragon Power – Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (3 kapszula)" elnevezésű készítmény a vényköteles gyógyszerek terápiás dózisánál is nagyobb mértékben tartalmazza a szildenafil nevű gyógyszerhatóanyagot, amelynek fogyasztása jelentős egészségügyi kockázattal járhat, akár keringési vagy idegrendszeri problémát okozva.

Erre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet laboratóriumi vizsgálata alapján mutatott rá az ÁNTSZ, kiemelve, hogy az étrend-kiegészítők az európai uniós és a magyar szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek.

Gyógyszer-hatóanyag kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben fordulhat elő, élelmiszerben történő felhasználása tilos és egészségkárosodást okozhat – hangsúlyozták.

Tekintettel arra, hogy a készítmény interneten keresztül is megrendelhető, az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 17.11.2015. gyártási számú, 2018.11.16. lejárati idejű, 13044/2013. számon notifikált készítmény jelenlegi összetételével veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét.

Azt kérik, hogy aki észleli az étrend-kiegészítő forgalmazását, az jelezze ezt az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya felé.

Az ÁNTSZ tájékoztatta a kifogásolt összetételű készítményről az Európai Unió többi tagállamát, a kormányhivatalok járási népegészségügyi osztályai pedig megtiltották az étrend-kiegészítő forgalmazását – olvasható a közleményben.