Hivatalosan is szakított Terézváros a lúgtámadásért elítélt orvossal

Hivatalosan is szakított Terézváros a lúgtámadásért elítélt orvossal

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A hatodik kerületi önkormányzat azonnal hatállyal felmondja a szerződést azzal a kft-vel, amely a lúgtámadásért elítélt orvost foglalkoztatja – döntött hétfőn a terézvárosi képviselő-testület. Egyhangúlag döntöttek a rendkívüli ülésen arról is: megbízzák a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatot, hogy működjön közre az érintett gyermekháziorvosi körzetben az alapellátás biztosításában. A testület ezzel kinyilvánította, hogy „nem kíván ilyen súlyos bűncselekmény első fokon elítélt vádlottjával együtt dolgozni” – közölték.

A vád szerint B. Krisztián 2013. március 12-én reggel 8 óra előtt támadta meg áldozatát, a volt szeretőjét. A nőt a lakásában előbb a földre teperte, kábító hatású injekciót adott a combjába, leöntötte lúggal a nő nemi szervét, majd szőnyegbe csavarta a testét, és lelépett. Bár a rendőrség vádemelést javasolt a Fővárosi Főügyészségnek, 2014-ben megszüntették az eljárást a férfi ellen. Az ügyészség az áldozat panaszára idén rendelte el újra a nyomozást, az orvost nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélték a Fővárosi Törvényszéken. Az orvosi hivatása gyakorlásától is eltiltották.

B. Krisztián, Mikola István volt egészségügyi miniszter unokaöccse, a budai irgalmasrendi kórház korábbi igazgatója az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét, és egyebek mellett azt mondta: azért áll a bíróság előtt, mert a rendőrségnek nem volt jobb ötlete.

Terézváros egészségügyi szolgálata 2015 októberében adta oda a férfinak egy nyugdíjba vonuló gyerekorvos praxisát. Az önkormányzattól korábban azt közölték: nem tudták, hogy ő a lúgtámadással vádolt orvos. Eddig jogi lehetőséget nem találtak arra, hogy felbontsák vele a szerződést, ezért arra kérték a férfit, hogy önként mondjon fel. Ő azonban ezt a nem jogerős ítélet meghozatala előtt nem tette meg.

A csütörtöki Népszabadság az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy B. Krisztián vissza nem térítendő uniós pénzt nyert abban az időszakban, amikor terézvárosi gyermekorvosként praktizált két ellene folyó eljárás között. A körzet praxisjogát 2015 őszén megvásárló B. Krisztiánnal olyan szerződést kötöttek, amely alapján évi 8 millió 196 ezer forintot fizetnek neki a gyermekorvosi ellátásért. Az iskola-egészségügyi feladatok teljesítéséért B. további 3 millió 327 ezer forintot kaphatott volna. A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat vezetője Mayer Ákos, B. Krisztián gimnáziumi osztálytársa.

Csütörtökön Nyíri Gábor, az Együtt hatodik kerületi önkormányzati képviselője rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte, hogy Terézváros a lehető legrövidebb időn belül, azonnali hatállyal mondja fel a gyermekorvossal kötött feladatellátási szerződést.

Terézváros önkormányzata csütörtök délután közölte: továbbra sem tartják elképzelhetőnek, hogy az orvos Terézvárosban praktizáljon.

„Az önkormányzat természetesen tisztában van vele, hogy a Fővárosi Törvényszék tegnapi tárgyalásán született elmarasztaló ítélet nem jogerős, mégsem tartja megengedhetőnek, hogy az első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre és az orvosi foglalkozástól öt év, valamint a közügyektől hat év eltiltásra ítélt B. Krisztián részt vegyen Terézvárosban gyermekek egészségügyi ellátásában” – jelezték.

Közölték, hogy csütörtökön egyeztetést kezdeményeztek az orvossal, aki „megértette és elfogadta az önkormányzat döntését és érveit”. Csütörtöktől az orvos ígérete szerint nem lát el egészségügyi feladatokat a kerületben, helyettesítéséről gondoskodnak – tették hozzá.

A hatodik kerületi képviselő-testület hétfőn rendkívüli ülésen döntött úgy, hogy azonnali hatállyal felmondják a szerződést a Szociális Oktatási és Szervezési Kft.-vel, amely a lúgtámadásért elítélt orvost foglalkoztatja. Szintén itt döntöttek arról is: megbízzák a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatot, hogy működjön közre az érintett gyermekháziorvosi körzetben az alapellátás biztosításában. A testület ezzel kinyilvánította, hogy „nem kíván ilyen súlyos bűncselekmény első fokon elítélt vádlottjával együtt dolgozni” – közölték.

„A határozatokat a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el. Ezzel kinyilvánította: nem kíván ilyen súlyos bűncselekmény első fokon elítélt vádlottjával együtt dolgozni, továbbá azt is, hogy amennyiben az orvos a szerződés előtt nem hallgatta volna el, hogy ellene büntetőeljárás folyik, biztosan nem szavazza meg korábban a képviselő-testület a kft-vel a szerződést” – olvasható az önkormányzat hétfői közleményében.