Feljelentést tesz az LMP egy 45 milliárd forintos uniós pályázat miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint a társadalmi megújulást célzó programok mellett a gazdaságfejlesztési uniós projektekben is történtek gyanús kifizetések, az ellenzéki párt ezért feljelentést tesz az összesen 45 milliárd forintot kifizető, piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató projekt ügyében.

A kormány korábbi ígérete ellenére továbbra sem tesz semmit az uniós pályázatokon élősködő cégek ellen - közölte Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Szerinte sok gyanús kifizetést lehet találni az összesen 45 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projektben is.

Példaként említett egy üzleti tanácsadással foglalkozó céget, a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft.-t, amely rákkutatási pályázatot nyert több mint 300 millió forint értékben.

Hadházy Ákos szerint hasonlóan gyanús az Advanced Network Technologies is, amelynek tulajdonosa az amerikai kitiltási botrány egyetlen vádlottja. Azt mondta, a számítástechnikai cég összesen 1,8 milliárd forint támogatást nyert a profiljától távol álló, "elsőre tudományosnak tűnő", de kétséges tartalmú kutatásokra.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy Mengyi Roland fideszes parlamenti képviselő korrupciógyanús esete lehet a bizonyíték arra, hogy az uniós pénzek körüli bűncselekményekben nemcsak tanácsadó és pályázatíró cégek, hanem politikusok is érintettek.