Schiffer és Novák Előd utódja közelebb került a parlamenthez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén arról döntött, Hadházy Ákosnak (LMP) és Pintér Tamásnak (Jobbik) adja ki a két megüresedett országgyűlési képviselői mandátumot.

Hadházy Ákos Schiffer András helyét veszi át, míg Pintér Tamás Novák Előd mandátumát kapja meg a parlamentben. Schiffer és Novák korábban lemondott a 2014 tavaszi választáson pártlistán szerzett mandátumáról.    

Schiffer András május 31-én jelentette be, hogy képviselői mandátumáról augusztus 31-ével lemond. Az LMP tisztújító kongresszusa július 16-án úgy döntött, hogy a párt országos listájának 40. helyén szereplő Hadházy Ákos válthatja a parlamentben Schiffer Andrást; a párt vezetése ennek megfelelően kérte a mandátum kiadását az NVB-től.    

Novák Elődöt pártja elnöksége szólította fel június 8-án listás mandátuma visszaadására, aminek a politikus eleget tett. A párt vezetése úgy döntött, a listán 82. helyen szereplő Pintér Tamásnak, a párt dunaújvárosi elnökének kéri kiadni a mandátumot.    

Az NVB határozatáról a jogerőre emelkedése után a Nemzeti Választási Iroda elnöke tájékoztatja az Országgyűlés hivatalát; a két új képviselő ezt követően tehet majd esküt az parlamentben.