Embertelen körülmények között tengődnek a körmendi menekülttáborban

Embertelen körülmények között tengődnek a körmendi menekülttáborban

Utolsó frissítés:

Az alapvető jogok biztosához fordul a Magyar Helsinki Bizottság a menedékkérők "botrányos és embertelen" körmendi elhelyezése miatt. Azt szeretnék elérni, hogy az ombudsman sürgősen vizsgálja ki a tábori körülményeket ,és intézkedjen a menedékkérők áthelyezéséről.

A körmendi sátortáborban fatüzelésű kályhákkal oldalnák meg a fűtést, a világítással is gond van, ezért most 20-30 ember a fagyban és a sötétben kénytelen tengődni, miközben Vámosszabadiban lenne elég üres férőhely – írta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. A helyzet veszélyezteti a menedékkérők egészségét és testi épségét. A jogvédő szervezet szerint a cinizmust példázza, hogy a múlt héten is vittek embereket Körmendre.

A szervezet szerint különösen érthetetlenné teszi a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal magatartását, hogy a körmendi menedékkérők mindegyike kérte már áthelyezését, és civil szervezetek vállalják elhelyezésüket, ám a hivatal minden kérelmet elutasított. A Helsinki Bizottság elnöke arra kérte Székely László ombudsmant, hogy intézkedjen annak érdekében, hgoy az embertelen körülmények miatt egy menedékkérőt se helyezzenek el Körmenden.

Hétfőn beszéltünk egy, a táborban rendszeresen megforduló önkéntessel, aki azt mondta, lényegében csak netezni járnak a menekültek a táborba, amúgy meg a nagy hideg miatt mindenki a plébánia melletti közösségi házban húzza meg magát. A körmendi plébános ugyanis decemberben extra menedéket biztosított a sátortáborban fagyoskodóknak, az akció miatt saját hívei közül is "sorosbérencezik".

Hozzászólások