Visszaszóltak Szijjártóék az amerikai külügyminisztériumnak

Visszaszóltak Szijjártóék az amerikai külügyminisztériumnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péterék egyetértenek az új amerikai elnökkel, Donald Trumppal, de nem értenek egyet "az amerikai külügyminisztérium régi demokrata érzelmű apparátusával".

Nem alapvető emberi jog, hogy tömegek "végigmasíroznak" biztonságos országokon, megszegik a nemzetközi és a nemzeti törvényeket, és kiválasztják, hol akarnak élni  így reagált szombaton a Külgazdasági és Külügyminisztérium az amerikai külügyi tárca szokásos évi emberi jogi jelentésére.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében Magyarországgal kapcsolatban a legfontosabb emberi jogi problémának az országon áthaladni akaró migránsok és a menedékkérők kormányzati kezelését nevezte. A korrupciót is a problémák között említették.

A külügyi tárca reagálásában az olvasható: szemben az amerikai külügyminisztérium régi demokrata érzelmű apparátusával, a magyar kormány az illegális bevándorlással kapcsolatban egyetért Donald Trump elnökkel, a magyar emberek biztonságát tartja a legfontosabbnak.

Hangsúlyozták, hogy egy illegális bevándorlót sem engednek be Magyarországra, amíg a kérelmét el nem bírálják. Szerintük objektív tények mutatják, hogy a minden konkrétumot nélkülöző korrupciós vádak alaptalanok, hiszen a magyar gazdaság évek óta erősödik, a bérek nőnek, az államadósság csökken, a költségvetési hiány pedig 3 százalék alatt van.

Az érveik között van még az, hogy „a magyar emberek egymás után kétszer nagy többséggel szavaztak bizalmat az Orbán-kormánynak, az illegális bevándorlásra pedig 3,3 millió ember mondott nemet demokratikus népszavazáson”. Utóbbi népszavazás érvénytelen volt, de ez nincs benne a tárca közleményében.