szerző:
hvg.hu

A magyar kormány óriási vitát kiváltó intézkedései kerültek napirendre szerdán délután az Európai Parlamentben. A brüsszeli ülésen Orbán Viktor személyesen próbálta megvédeni a sok szempontból védhetetlen CEU-ellenes törvény elfogadását, de nem csak szocialista, liberális, vagy zöld oldalról kapott sallereket, hanem a néppártiak közül is többen bírálták.

  • a szerdai ülés első napirendi pontja volt a magyarországi helyzetről szóló európai bizottsági állásfoglalás
  • Orbán Viktor is felszólalt a parlamenti vitában, hosszan sorosozott, a CEU elleni és civilekről szóló szabályokat védte
  • a kormányfőnek az Európai Néppártban (EPP) a saját pártcsaládjába tartozókat is meg kellett győznie
  • megmagyarázta, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia
  • Manfred Weber, az EPP-frakció elnöke kritizálta ugyan Orbánt, de nem rúgná ki a Fideszt a néppártból  
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Percről percre tudósításunkat lezárjuk

Itt végig tudja nézni a brüsszeli történéseket és a reakciókat. Ha gondolja, a Sorrend megfordítása gombra kattintva kronologikus sorrendben látja a posztokat.

Nem áll Le Pen mellé Orbán

Milyen szerencse, hogy nem vagyok francia – mondja a kérdésre Orbán, hogy szavazna-e Marine Le Penre. Magányos a szívem – tette hozzá, de ezzel már arra utalt, hogy a francia republikánusok elnökjelöltjét az első elnökválasztási fordulóban kieső Francois Fillont becsüli igazán nagyra.

Gyurcsányról is kérdezték

Beperli-e Gyurcsány Ferencet? – kérdezi a Hír Tv. Orbán szerint a volt kormányfőnek nem jogi természetű segítségre van szüksége.

Orbán kivizsgáltatja a fenyegető csecsen ügyét

Magomed ügyében a Hír Tv kérdezett Orbán Viktortól a brüsszeli sajtótájékoztatón, mire a miniszterelnök hangsúlyozza, hogy az esetleges fenyegetések ellen meg fogják védeni a magyar embereket. Ezért utasította is Pintér Sándor belügyminisztert, hogy intézkedjen. Azt mondta, Magyarországon nem fordulhat elő, hogy egy magyart megfenyegessen még egy magyar sem, nemhogy egy külföldi. (A csecsen Magomed Daszajev állításai egyébként több sebből véreznek, erről a friss HVG-ben olvashatnak.)

©

Orbán: A stabilitás fontosabb Törökországban, mint a demokrácia

Orbán megerősítette, hogy gratulált Erdogannak a népszavazási győzelméhez. Szerinte Törökországtól nem demokráciát kell elsősorban elvárni, hanem stabilitást. A Politico kérdésére azt is elmondta, hogy a Fidesz a néppárt büszke tagja.

Soros György fényt kapott

– mondja Orbán a Pestisrácok kérdésére. Ennek ő örül. Szerinte a "spekuláns" tehetségével éri el, hogy államfőknek kijáró tisztelettel fogadják Brüsszelben. Orbán azt mondja, hogy aki pénzt kap, az vállalja is fel. A kormányfő 2010-ben találkozott Sorossal, és azóta is kezdeményezett ilyet, de nem kapott választ.

Orbán: Köszönöm Farage-nak, de a válaszom: nem

Köszönöm Farage út meghívását a brexit-klubba, de vissza kell utasítanunk, itt van a helyünk a kontinensen

– mondja Orbán a kérdésre, hogy lesz-e magyar referendum az uniós tagságról. A magyarok 70 százaléka ebben egyetért. Mi nem lehetünk néma gyerekek, mi itthon vagyunk Európában, de meg kell tudnunk mondani a véleményünket – mondja.

Orbán: Az unió miért enged be ide egy spekulánst?!

Mindenki eldöntheti, hogy Soros György mennyire filantróp, mondja Orbán. Ám arról nem lehet vitatkozni, hogy tehetséges ember, hiszen magyar, és spekulációk segítségével

emberek milliót tette tönkre. Jó fényt vet-e az unió intézményeire, hogy egy spekulánst beengedünk?

A CEU-törvény kapcsán azt mondja: politikai vitákban mindig veszítünk, ezért a joghoz kell ragaszkodnunk. A jog területén akarja kezelni tehát a vitát. Hivatkozik rá, hogy maga is jogász, és ezért egyelőre el akarja olvasni a bizottsági álláspontot a törvény kapcsán. Szerinte nagyon sok vitát lezárt már a magyar kormány Brüsszellel, így lesz ebben a kérdésben is.

Szanyi: Ezúttal a felháborodás minőségi szintet lépett az EP-ben

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a vita után közölte, bár korábban nem sok értelmét látta annak, hogy az EP konkrét intézkedések nélkül rendre európai színpadot biztosítson Orbán hazug demagógiájának, "ezúttal a felháborodás minőségi szintet lépett azzal az egészen széles politikai spektrummal, amelyben a képviselők elítélték a Fidesz-kormányt. Sajnos azonban számomra Orbán mostani szereplése azt vetíti előre, hogy a mai plenáris vita a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal sem fogja elérni – amúgy köszönetre és tiszteletre méltó – célját: a magyar politikai viszonyok visszaterelését a demokratikus, humánus, európai útra.”

"A magam részéről ezúttal is igyekeztem megértetni kollégáimmal, hogy a magyarországi demokratikus alapjogok szisztematikus leépítésének egyetlen célja az Orbán-rezsim korlátlan hatalmának kiteljesítése, annak érdekében, hogy semmilyen külső, vagy belső politikai, jogi tényező ne korlátozhassa az általa működtetett, mindent átható korrupciós mechanizmust. Valójában Orbán mai brüsszeli cinikus érvelésének hátterében is egy dolog húzódott meg: a pénz; helye pedig nem az európai politika e legmagasabb szószékén, hanem egy köztörvényes eljárásban, a vádlottak padján lenne. Annál is inkább, mert az európai adófizetők pénzéről van szó, hiszen korrupt hálózatát Orbán szinte teljes egészében uniós forrásokból finanszírozza" – mondta Szanyi.

A néppárt nagy család – mondja a kritikákra Orbán

Orbán Viktor angolul foglalja össze a sajtó előtt a vitát. A bizottság felé újra nyitottnak mutatkozik a CEU ügyében, viszont a civilek ügyét újra a migrációhoz és Soroshoz köti. Magyarul válaszol viszont az Echo Tv kérdésére, amelynek láthatóan megörül. A kérdés egyébként aggodalommal teli: nem győzi-e meg Soros György a néppártiakat Budapest elleni harcában. Orbán válaszában a néppárti viták mellett tesz hitet.

Nem számítok arra, hogy a néppárt elfogadja azt a kommunista ajánlatot, hogy kiket kell kizárni soraiból

– mondja újra a szalámitaktikára hivatkozva. A Fidesz így a szocialisták és a zöldek néppárt elleni támadásának eszköze lenne.

A sajtó kérdéseire válaszol második körben Orbán

Havasi Bertalan nyitja meg a magyar sajtótájékoztatót az Európai Parlamentben. Trócsányi László és Rogán Antal kísérte el Orbán Viktort, aki a vita értékelésével kezd. A kormányfő a plenáris ülésen anyanyelvét használta, a sajtó előtt angolra vált. Megköszöni a vita lehetőségét. Majd két részre bontja a történteket. Az egyik a visszatérő vád az elmúlt évekből, a másik az aktuális helyzet rendezése. Orbán szerint Timmermans megközelítése technikai, ami egyszerűbb kérdés. A magyar kormány együtt fog működni, és válaszol 30 napon belül.
1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Levideóztuk az első havat a Normafán

Levideóztuk az első havat a Normafán

Trump átvette a Fehér Ház óriási karácsonyfáját, de mintha nem tetszene neki – fotók

Trump átvette a Fehér Ház óriási karácsonyfáját, de mintha nem tetszene neki – fotók

A BMW felépítette a Szaharában a monzai versenypálya tökéletes mását

A BMW felépítette a Szaharában a monzai versenypálya tökéletes mását

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Nemzetközi piacra lép Mészáros Lőrinc

Nemzetközi piacra lép Mészáros Lőrinc

Valamilyen kütyüt venne karácsonyra? Várjon még, a Mozilla megnézte, melyiket nem szabad

Valamilyen kütyüt venne karácsonyra? Várjon még, a Mozilla megnézte, melyiket nem szabad