szerző:
hvg.hu

A holokauszttagadó Horst Mahler ügyével kapcsolatban a Spiegel arról ír, hogy egyre több szélsőjobbos keres menedéket Magyarországon, a magyar kormány ugyanis szemet huny a tevékenységük felett, sőt, Orbán még a nyugati világból érkező menekültekként is tekint rájuk.

Mint azt hétfőn megírtuk, Magyarországon végül letartóztatták a menedékjogért folyamodó Horst Mahler egykori szélsőbalos, jelenleg szélsőjobboldali aktivistát, aki azért szökött el Németországból, mert folytatnia kellett volna a gyűlöletbeszéd miatt rá kirótt börtönbüntetést, amit cukorbetegsége miatt ideiglenesen felfüggesztettek.

A holokauszttagadásért elítélt Mahler Orbán Viktortól mint "a magyar nép vezérétől" ("Führer") kért menedékjogot "a magyar nép szabadságszeretetében bízva", de végül Sopronban letartóztatták.

A Spiegel Online az üggyel kapcsolatban "Orbán Eldorádója a szélsőjobboldaliaknak" címmel tett közzé egy cikket, amelyben a szerző Keno Verseck azt írja, hogy Magyarország "gyülekezőhellyé vált a keletről és nyugatról érkező szélsőjobboldaliak számára".

A lap felidézi, hogy Orbán idén februárban az évértékelőjén arról beszélt, hogy az "igazi menekülteket" be fogja fogadni Magyarország, vagyis az olyanokat, akik Nyugat-Európából a túlzott politikai korrektség, az istentelenség, és a "gondolatrendőrség" elől menekülnek, Horst Mahler pedig nyilván csak ezzel az ajánlattal szeretett volna élni, mikor menedékjogot kért Orbántól. Kovács Zoltán kormányszóvivő viszont tagadta a Spiegelnek, hogy érkezett volna ilyen kérelem, illetve azt is, hogy elfogták volna Mahlert. Ennek ellenére végül a rendőrség mégis közölte, hogy őrizetbe vették.

2009. január 12-én, egy müncheni bíróságon készült kép a vádlottak padján ülő Horst Mahler német ügyvédről
©

A lap szerint a Horst Mahler körüli zavar jelzi, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő "házhoz hozott egy problémát, amelytől nem fog egyhamar megszabadulni", és amely többről is szól, mint Mahlerről. "Magyarország már régóta a szélsőjobboldaliak Eldorádója, úgy a külföldieké, mint a hazaiaké. Míg a magyar kormány és Orbán Viktor kormányfő minduntalan azt állítják, hogy lépéseket tesznek a szélsőjobboldal ellen, valójában nem ez a helyzet" – írja a lap, amely felidézi, hogy amerikai és nyugat-európai szélsőjobbosok rendszeresen egyre nagyobb találkozókat és konferenciákat tartanak Magyarországon, néhányan pedig Magyarországot választják új otthonuknak.

A lap felidézi a szélsőjobboldali Mario Rönsch esetét, akit illegális fegyverkereskedelemért keresnek, Magyarországon mégis menedékre lelt, sőt, a kormánypárti Magyar Idők nemrég fotót is közölt, ahogy Rönsch a Jobbik vendégeként a magyar parlamentben volt, miközben a magyar hatóságok azt állítják, nem tudnak semmit a hollétéről. Rajta kívül azonban több országból is vándoroltak már szélsőjobbosok Magyarországra, Nick Griffin, a szélsőjobboldali British National Party (BNP) volt vezetője egy márciusi konferencián pedig azt mondta a 444.hu-nak, hogy most egy remek központ, sok emigráns nacionalistával, és hogy reméli, a magyar kormány befogadja ezeket a "valódi menekülteket".

A lap szerint viszont a szélsőjobboldaliság már "az államot és a nemzetbiztonságot veszélyeztető" tényezővé vált, az országban pedig több paramilitáris szélsőjobboldali szervezet és csoportosulás is működik, amelyek erőszakkal lépnek fel romákkal és menekültekkel szemben, vagy akár fegyveres harcot hirdetnek az állam ellen. Példaként említik a rendőrség és Győrkös István, a szélsőjobbos Nemzeti Arcvonal egyik alapítója közti tűzharcot tavaly októberben. Bár kiderült, hogy Győrkös az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val is kapcsolatban állt, és orosz diplomaták is részt vettek a Győrkös-féle csapat gyakorlatozásain, amiről a hazai titkosszolgálatoknak, köztük a katonai elhárításnak is tudomása volt, a kormány azóta is hallgat arról, hogy miért nem tettek ezügyben semmit – mutat rá a lap.

A Spiegel idéz egy tanulmányt is, amely szerint csaknem valamennyi ilyen szerveződésnek vannak kapcsolatai Oroszországgal, de a hatóságok a politikai akarat hiánya miatt lényegében csak az események tétlen szemlélői.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók