Párbeszéd: a Fidesz aprópénzre váltja a családpolitikát

Párbeszéd: a Fidesz aprópénzre váltja a családpolitikát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Diszkriminatív és perverz az a kormányrendelet, amely 3. vagy 4. gyermek születése esetén 1 millió forintot enged el a család banki adósságából – olvasható a Párbeszéd közleményében.

Pótcselekvések helyett az alapjövedelem bevezetését javasolja a párt. Az alapjövedelem minden gyermek után havi 30 ezer forint bevételt jelentene a családok számára.

A gyermekvállalás nem itt és most kérdése, hanem egy hosszú távú, tervezhető folyamat része. Kutatások támasztják alá, hogy Magyarországon 1 gyermek eltartása minimum havi 30-40 ezer forintot visz el, mire felsőoktatásba kerül, az összeg elérheti a 90-100 ezer forintot. És mire ténylegesen önállóvá válik, az 13-15 millió forint kiadást jelent a családi kasszának.

A Fidesz ezzel nem számol, amikor 1-1 millió forintot ígér a 3. vagy 4. gyermek születéséért, azt is csak a meglévő adósságból elengedve. A magyar családok nem állami támogatásért, vagy a 2010 óta nem emelt családi pótlékért vállalnak gyermeket, ezért teljesen perverz elgondolás a kormány részéről, hogy felelősen gondolkodó szülők azért vállalnának további gyermekeket, hogy banki tartozásukat csökkentsék. A Fidesz újabb látszatintézkedésével súlyosan megalázza a magyar családokat – áll a közleményben.

A Párbeszéd meggyőződése, hogy kiszámítható, biztonságos módon kell serkenteni a gyermekvállalást, ezért tényleges 90 ezer forintos havi alapjövedelmet adna minden kismamának, akik így a gyermek felnőtté válásáig biztos jövedelemmel számolhatnak.