Körbeviszik az országon a Seuso-kincset

Körbeviszik az országon a Seuso-kincset

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hét megyei jogú városban lehet majd megnézni a két lépésben visszaszerzett Seuso-kincset.

Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Zalaegerszegen vándorkiállítást szerveznek a Seuso-kincs, "az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű leletének" magyarországi bemutatására – derül ki a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározatból.

A Seuso-kincs szállításáról, annak útvonalának biztosításáról a Magyar Nemzeti Bank bevonásával a rendőrség gondoskodik majd. A tároló vitrinek beszerzésére, a szükséges restaurálási munkák elvégzésére, a vándorkiállítás teljes körű megtervezésére 300 millió forintot biztosítanak az idei költségvetésben.

Az általános és középfokú iskolák, valamint a gyógypedagógiai intézmények tanulói csoportos utazásokon akár szombaton is, ingyen vonatjeggyel látogathatnák meg a vándorkiállítást valamelyik helyszínen.

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a '70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból.

A magyar kormány a Seuso-kincset két lépésben szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni.