Tetszett a cikk?

A királycsinálóként emlegetett Lengyel László politológus fejében van egy név, aki Botka László lemondása után megmenthetné a helyzetet, de ezt szerinte nem Molnár Gyulával kell megbeszélnie. Nem Lattmann Tamás az. Interjú.

hvg.hu: Meddig maradhat fönn az MSZP?

Lengyel László: Hogy érti, hogy fönn?

hvg.hu: Meddig létezik még?

L.L.: Nem hiszek abban, hogy az MSZP eltűnik. A 7-800 ezres törzsszavazó-tábora akkor is megmarad, ha cigánygyerekek potyognak az égből. A választók jelentős része nem tud arról, hogy léteznek más baloldali pártok, egy év eleji felmérés szerint csak a Fideszt, a Jobbikot és az MSZP-t ismerik. Óvatosan kezelném ezt. Az MSZP-nek akkor lesz problémája, ha átnevezi magát, mert akkor a szocialista szavazók nem tudják kitalálni, hogy ez egy baloldali párt. Akkor lenne igazán nagy fordulat, ha a polgármesterei kiszállnának. Mondjuk Botka László, Tóth József, Szitka Péter közli, hogy függetlenként indul, vagy valamelyikük csinál egy másik pártot. Egyik-másik még nyerhet is, de hosszú távon nem ez a jövő. Nem látom, hogy bárki új pártot akarna csinálni vagy csatlakozni egy másikhoz.

hvg.hu: Molnár Gyula információink szerint kedden választási pártról tárgyalt a Párbeszéddel, és arról, hogy Karácsony Gergely lehetne a közös miniszterelnök-jelölt.

L.L.: Ha Molnár Gyula ezt adja elő, lehet, hogy ezt fogják csinálni, ez egy választási lehetőség.

hvg.hu: De most mondta, ha átnevezik a pártot, a szavazói nem fognak ráismerni.

L.L.: Ez csak egy választási párt lenne, attól még az MSZP megmarad.

©

hvg.hu: Nem okoz gondot, ha nem lesz odaírva a szavazólapra az MSZP?

L.L.: A választási párt mögött megállapodás lesz, hogy ki melyik frakcióba ül. A választó pedig jó esetben három jelölt nevét fogja látni: egy kormánypártiét, egy jobbikosét és egy demokratikus ellenzékiét. Ha leváltó hangulata lesz, akkor a demokratikus ellenzékire fog szavazni, legalábbis Budapesten és a nagyvárosokban. Nekem tulajdonképpen semmi bajom Karácsony Gergellyel, hacsak az nem, hogy akar-e valaki a kormánya tagja lenni. Már csak egy civil jelölt adhatna lendületet ennek az egésznek.

hvg.hu: Kicsoda? Lattmann Tamás?

L.L.: Nem. Ezek a szereplők nem léteznek. Nem tudom, ki az a Lattmann Tamás.

hvg.hu: Van a fejében valaki, aki megoldást hozhat?

L.L.: Van, de nem fogom elmondani. Azt gondolom, csak olyan civil jöhet számításba, akit komoly szakembernek, komoly civil szereplőnek ismernek el.

hvg.hu: Milyen szakmából?

L.L.: Az mindegy. Lehet jogász, orvos, tanár, akiről a szakmája azt mondja, hű, a mindenit, ez benne van az első tízben. Vagy civil – akár a Transparency Inernationalból vagy a Helsinki Bizottságból –, aki megküzdött már a hatalommal, tudja, mit jelent a politika, és a választó is tudja, hogy ki ez a bátor és tisztességes ember. Ezért kérdezem, ki az a Lattmann Tamás. A szakma, amelyet művel, nem tartja őt számon és nem tudom, hol és mikor állt ellen. Ez a döntő. Mikor Majtényi László köztársaságielnök-jelölt lett, az elitben mindenki tudta, hogy kicsoda: ismerték a teljesítményét és a bátorságát. Botka Lászlót az tette hitelessé, hogy jól vezette Szegedet, ezért feltételezhető volt, hogy értene az ország kormányzásához is. Önmagában nem lehet, nem is kell egy megváltót találni, kell egy közös ellenzéki árnyékkormány és egy közös ellenzéki program is.

hvg.hu: Tóth József szintén polgármester, ő hozhat megváltást?

L.L.: Nem gondolom, hogy ő miniszterelnök-jelölt akarna lenni, de meg vagyok győződve róla, hogy kiváló főpolgármester lesz. Régóta ajánlom őt erre a pozícióra. Budapesten győzni kell a parlamenti és az önkormányzati választáson, ez a város nem a Fideszé. Az sem kérdés, hogy Botka minden további nélkül győz Szegeden. A Fidesz számára elveszett Pécs, Veszprém, Szombathely, azok nem az ő városaik.

hvg.hu: A baloldal számára viszont nem az egész választás veszett el?

L.L.: Az országos elveszhetett azzal, hogy kivégezték a lehetséges kihívót. A pártok és vezetőik azt bizonyították be, hogy megölik azt, aki megpróbál pozitívan építkezni. Így nagyon nehéz lesz olyan embert találni, aki megbízik bennük és elhiszi, őt majd nem ölik meg, legkésőbb kormányfőként. Ha Botkáé lett volna az első eset, mondhatnánk, hogy ő a hibás, de Bajnai Gordonnal is ugyanúgy végeztek, és nagyrészt ugyanazok.

A 2014-es vezetők
©

hvg.hu: Miért tették volna?

L.L.: Nagyon egyszerű motivációt látok e mögött: itt olyan politikusokról beszélünk, akiknek nincs szakmájuk, szakpolitikai tudásuk és így teljesítményük. Vagy bejutnak a parlamentbe listán, vagy végük van. Az egész ellenzéknek nincs a parlamentben gazdaságpolitikai szakértője, nincs egy tisztességes jogásza, egészségpolitikusa, oktatáspolitikusa.

hvg.hu: Önt Botka László jelöltségével kapcsolatban királycsinálóként emlegették. Most beszáll, ötletel, lesznek újból beszélgetések?

L.L.: Nekem az a dolgom, hogy akárki lesz itt, legyen alternatív kormányprogram és árnyékkormány. Hogy a szociálliberális és a liberális konzervatív szellemi elit meg tudja üzenni az országnak és a világnak: van másik, lehetne európai Magyarország. Aztán hogy a pártok mit csinálnak a fejem fölött, azt nem tudom, de lehet látni, hogy akármit tárgyal velük az ember, nem tartják be a jószándékú ígéretüket sem. Mi lehet ott, ahol Botka Lászlót 95 százalékkal megválasztják májusban, ahol minden párt együttműködésről beszél, majd minden kezdeményezését elgáncsolják?

hvg.hu: Ön szerint miért és miért most mondott le a jelöltségről?

L.L.: Nagyon becsületes dolog volt, hogy most mondott le, ha tovább viszi, a minimális remény is elveszik. Innen már nem volt tovább. Próbált egy korrekt ajánlatot tenni, mire a pártok közölték, hogy húzzon el, anélkül, hogy bármi érdemi ellenérvet találtak volna, a tartalmi kérdésekről nem akartak tárgyalni. Egyikben sem merült fel, hogy Orbánt kellene legyőzni, senki nem dolgozott programon, senki nem mutatott kormányképességet. Kizárólag egymást akarták legyőzni. Mi folyik itt?!

©

hvg.hu: Ahhoz mit szólna, ha a szocialisták beállnának Szél Bernadett mögé?

L.L.: Mi lenne, ha egyszer elgondolkodnának, hogy a választók ki mögé állnának? A választók jelentős része okkal-joggal rossz véleménnyel van a politikusokról, Szél nyolc éve ott van a politikában és a programja, ha van, még Budapestet se nyeri meg.

hvg.hu: Egy civil zsenit elő lehet rántani?

L.L.: Nem zsenit, hanem egy civil teljesítménnyel rendelkező személyiséget, ahogy Botkának is volt teljesítménye.

hvg.hu: Akkor legyen Majtényi a kormányfőjelölt?

L.L.: Nem akar az lenni. Hagyjuk a neveket, a típus a lényeg. Olyan ember kell, aki csinált valamit, nem csak a parlamentben ült úgy, hogy nem emlékszünk egyetlen érdemi mondására sem. Nem elég néhány performansz, vagy azt hangoztatni, hogy le a korrupcióval, le Orbánnal. Ez számomra, de a választók számára sem tartozik a politikai teljesítmények közé. Tegyen le egy egészség- vagy gazdaságpolitikai programot, vagy mondja el, a külpolitikában merre menjen tovább az ország. Nem látom, hogy erre képesek lennének a pártok, és ez az igazi gond. Noha kormányváltó hangulat van, azért nem lehet minden gond nélkül leváltani Orbán Viktort és társait, mert az elit nem működik rendesen.

hvg.hu: Felkészül Vona Gábor?

L.L.: Ebben sem hiszek. Akármilyen politikai pálfordulásai vannak Vonának, hol radikális, hol békülékeny, a falvakon és kisvárosokon kívül nincs szavazótábora. Rémisztgetik az emberek egymást azzal, hogy mindjárt jön, de Budapesten, Pécsett, Szegeden vagy Debrecenben nincs Jobbik. Ezek szociálliberális városok, amit viszont a „saját oldal” nem használ ki. Budapesten is mindig ostoba és harmadrangú figurákat indítottak el főpolgármester-jelöltként. A fővárost megvetik, lenézik, egyetlen ellenzéki párt nem tudja megközelíteni sem, nem is próbálnak párbeszédet folytatni az itt élőkkel. Ez borzasztó. Föl sem merül, hogy a pártoknak legyen Budapest-programja, modernizációs elgondolása.

hvg.hu: Megkeresi Molnár Gyulát azzal, ki van az ön fejében?

L.L.: Nem keresek meg senkit. Keressen meg ő.

hvg.hu: Kereste?

L.L.: Nem, de nem tudom, hogy Molnár Gyulával kell-e nekem feltétlenül megosztanom ezt.

hvg.hu: Ungváry Krisztián történész azt mondja, a mostani kormány leváltásának alapfeltétele, hogy az MSZP marginalizálódjon, épp úgy, mint a DK-szekta. Mit gondol erről?

L.L.: Ez politikailag irreális, aki ezt mondja, nem veszi észre, hogy a baloldali szavazók soha nem fognak átmenni az LMP-be vagy az Együttbe. Többet kellene Szegedre, Ajkára, Kazincbarcikára vagy Angyalföldre és Káposztásmegyerre járnia. Az MSZP nem a mai vezetői, hanem egy baloldali kultúra.

©

hvg.hu: A Jobbikba is mentek.

L.L.: És mennyit hozott? 100 ezer szavazót, akik onnan is elmehetnek. A szocialista és DK-szavazók alapvetően otthon maradnának. Bár ezt a két pártot hibáztatjuk, de van 12-15 százalék liberális szavazó Budapesten és az egyetemi városokban, akiket egyetlen párt sem képes megfogni. Az LMP antiglobalizációs, tőkeellenes szövegétől Budapesten mindenki a fejét fogja, az Együtt képtelen eldönteni, hogy liberális vagy egy performanszpárt, Bajnai Gordontól eljutottak az utcán fütyülésig, a Párbeszéd gyakorlatilag nem létezik, a Momentumról sem tudni, mit akar ezzel a várossal csinálni. Itt a modern Magyarországot kellene megszólítani, a fiatalokat, akik ki-bejárkálnak az országból, látták a világot. Nem lehet ásatag dolgokkal előállni. Ezért nem hiszek a Jobbik előretörésében, mert Tiszavasváriba való szövegekkel áll elő. De a szocialisták is Nyékládháza környékivel jönnek, de még ott is azt mondják, elég volt ebből, mondjatok egy értelmes mondatot. Nem csak Orbán Viktor, az ellenzék is leértékeli intellektuálisan a választót. Ez borzasztó.

hvg.hu: Botka programja is Nyékládházának szólt?

L.L.: Ez a "fizessenek a gazdagok"-szöveg nem volt messzebb. Budapesten előadhatatlan. Vissza lehet kérdezni, kikről beszél? Nem akarja, hogy polgárosodjunk, gazdagodjunk? Én értettem, ez arról szólt, hogy Mészáros Lőrinctől el kell venni, amit összerabolt, de ezt nem az adórendszeren keresztül, hanem a büntetőjog eszközeivel lehet megcsinálni. Szegedi polgármesterként nem lehet a szegények Dózsa Györgyeként megjelenni. A szegényeket csak egy gazdagodó középpel lehet fölemelni.

hvg.hu: Csalódott Botka Lászlóban?

L.L.: Nem. Megmondtam neki is, hogy ez nem működik. Ha ezzel a programmal, vagy inkább programnélküliséggel ment volna neki a választásnak, az biztos bukás. Akkor is, ha veszít, akkor is, ha nyer. Nem a választó mögött kell kullogni, hanem előtte járni. Bizonyítani, hogy ismerjük ezt az országot és képesek lennénk kormányozni. Botkában megvolt a lehetőség, ahogy Bajnaiban is. Azoké a felelősség, akik e lehetőségeket nem hagyták megvalósulni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Török Gábor: Gyurcsányon múlik, mi lesz a baloldalon

A politikai elemző úgy látja, Botka lemondásával egyrészt új a helyzet a baloldalon, másrészt nem is annyira. Egy fontos szereplő távozott ugyan, de a feladat, a rejtvény továbbra is ugyanaz az ellenzék számára, és a lehetséges megoldási módok sem nagyon változtak.

Tamás Gáspár Miklós Itthon

TGM: Hallgatás

Az MSZP elnöke egyetlen szóval se említette, hogy mi lesz Botka programjával.

Hont András Itthon

Sok a zászló, hol a tábor: mi a túró van a baloldalon?

Botka László el van vetve. A szegedi polgármester az elmúlt kilenc hónapban újra és újra elmérte saját erejét, pártja hitelét. Nem maradt neki más sikerélmény, mint ideig-óráig uralni visszalépésének okát. Sietnie kell haza, hogy városát legalább megőrizhesse. De mit őrizhet meg a baloldal a 2018-as választási esélyeiből, miközben már a túlélés a tét? Ezen gondolkodott el Hont András.

Váratlan segítséggel kaptak el egy cserbenhagyó autóst a rendőrök

Váratlan segítséggel kaptak el egy cserbenhagyó autóst a rendőrök

Hadházy: Szijjártót kétszer is hazavitte a rendőrségi helikopter Dunakeszire

Hadházy: Szijjártót kétszer is hazavitte a rendőrségi helikopter Dunakeszire

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót